Den skapte gran

Betraktninger over Guds vilje, norsk natur og en t-skjorte

GUD I NATUREN: Det er mulig Gud har følt et ansvar for norsk natur tidligere, men hvis jeg var Ham, ville jeg tatt lettere på det ansvaret etter at Stortinget vedtok å fjerne kristendommen som statens offentlige religion i 2012. Illustrasjon: Flu Hartberg
GUD I NATUREN: Det er mulig Gud har følt et ansvar for norsk natur tidligere, men hvis jeg var Ham, ville jeg tatt lettere på det ansvaret etter at Stortinget vedtok å fjerne kristendommen som statens offentlige religion i 2012. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Var ute og gikk. Så en t-skjorte. Teksten på den fikk meg til å tenke. Det sto: NORGE ER IKKE SKAPT FOR Å SITTE PÅ RÆVA. Her er det mye å ta tak i.

For det første. Norge er altså skapt. Noen - trolig Gud, som vanligvis er den som blir tillagt slike evner - har skapt dette landet, med gran og lyng og fjell og fjord og vidder. Hvordan vet vi det? Fordi Norge ifølge t-skjorta er skapt med en hensikt. Hva enn denne hensikten med landet er, så er den ifølge slagordet ikke å sitte på ræva. Vi får ikke vite hva Norge faktisk er skapt for. På denne måten tvinger t-skjorta oss til å tenke. Det har jeg gjort.

For det andre. Teksten kommer med en påstand som kan virke opplagt. Det virker som om den tar avstand fra noe som er umulig. Norge kan ikke sitte på ræva. Et land kan ikke utføre noen av de bevegelsene vi vanligvis assosierer med mennesker. Det geografiske Norge kan ikke sitte, ikke mer enn Finland kan utføre dype knebøy eller Indonesia kan dra seg i øreflippen. Norge har ikke en gang en ræv å sitte på. (Her er det fritt fram for alle å sette inn sin egen vits om hvilken by som er Norges ræv.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer