Den skremmende biologien

«HJERNEVASK»: Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at vår atferd har en evolusjonær historie som vi bør ta med i betraktningen når vi skal forstå mennesket?

EVOLUSJON: Statusjakt er en av de viktigste drivkreftene vi har vært utsatt for i vår lange evolusjonshistorie, skriver
Eivin Røskaft. Bildet viser den svenske «Hollywood-fruen» Anna Anka sammen med sin nå fraseparerte mann, Paul
Anka. Foto: TV3/Thomas Engström
EVOLUSJON: Statusjakt er en av de viktigste drivkreftene vi har vært utsatt for i vår lange evolusjonshistorie, skriver Eivin Røskaft. Bildet viser den svenske «Hollywood-fruen» Anna Anka sammen med sin nå fraseparerte mann, Paul Anka. Foto: TV3/Thomas Engström Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For ca. 25 år siden ble jeg interessert i å studere menneskelig atferd. Jeg hadde da tatt doktorgrad på fugler og studert hvordan disse dyrene oppfører seg i sitt miljø. I evolusjonsbiologien spør vi alltid hvorfor dyr gjør som de gjør i det miljøet de lever. Det er et typisk evolusjonært spørsmål. Vi må derfor forstå de evolusjonære mekanismene som har ledet fram til den atferd vi observerer i naturen. Mennesket oppfører seg akkurat som andre dyr i mange henseende. Jeg utviklet derfor interesse for å studere oss selv med samme innfallsvinkel som jeg hadde brukt på fugler.

Jeg forsto raskt at dette var et minefelt. Biologer advarte meg om at dette ikke var bra - jeg ville tråkke mange på tærne. Dette var ikke politisk korrekt. Men jeg satte i gang med noen få og enkle studentprosjekter. Resultatene var lovende. Mennesket oppførte seg akkurat som forventet ut fra våre evolusjonære og biologiske hypoteser. Mitt første møte med samfunnsforskere (kjønnsforskere) ble litt av et sjokk. De trodde ikke på at det fantes noen gener for det jeg hevdet å vise. Dette til tross for at jeg aldri hadde påstått at det fantes noen slike gener eller nevnt ordet gen en eneste gang i mitt foredrag til dem. Mobbet - er vel det jeg opplevde å bli - for å hevde at det var biologiske forskjeller på kvinner og menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer