«Dear David»

Den skremmende historien om lille, døde David har skapt Twitter-storm

Men nå mener mange at skaperen av spøkelseshistorien «Dear David» har gått for langt.

SKREMMER MANGE: Twitter-oppdateringene fra kunstneren Adam Ellis, som hevder å ha spøkelset av en liten gutt i leiligheten. Foto: Faksimile fra Twitter
SKREMMER MANGE: Twitter-oppdateringene fra kunstneren Adam Ellis, som hevder å ha spøkelset av en liten gutt i leiligheten. Foto: Faksimile fra Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dear David»-fenomenet har tatt Twitter med storm. Siden august har kunstneren Adam Ellis fra New York postet innlegg om et spøkelse av en død gutt som prøver å drepe ham.

Mange har tilsynelatende trodd at innleggene om spøkelset har vært sanne. I en verden der spøkelser ikke finnes, er det likevel grunn til å møte historien med en sunn porsjon skepsis.

Viral hit

Det betyr ikke at historien ikke er underholdende, eller at den ikke fenger. For det gjør den. Fortellinga har blitt en viral hit, og Ellis har nå 766 000 følgere på Twitter.

Historien er både omtalt og omdiskutert i utenlandske medier.

Ifølge nettstedet HelloGiggles er Ellis er en bidragsyter til viralnettsida Buzzfeed, som for øvrig har skrevet om en ekte cold case-sak som likner veldig på den Ellis skildrer. Saken handler om en liten gutt med misformet hode som blir funnet drept i ei treeske.

Det er mulig at Ellis har hentet inspirasjon fra denne.

Ellis ga ut boka «Book of Adam: The Blunder Years», som handler om Ellis' liv og alle de absurde situasjonene han visstnok kommer ut for. Han har også postet innlegg for Reddit, ifølge nettsida KnowYourMeme.

Ellis skal også være i gang med å skrive ei ny bok.

- Jeg har ei bok som kommer ut neste år, men den har ingenting å gjøre med David. Dette er ikke viral markedsføring. Det er bare en bok om morsomme tegneserier, skriver Ellis på Twitter.

Første gang Ellis «møter» på «David», er i drømme. Siden får han høre at legenden om «Dear David» sier at den døde gutten bare dukker opp ved midnatt. Han kan stille ham to spørsmål - og spøkelset vil svare. Stiller du et tredje, vil gutten drepe ham.

- Forstyrrende

Så begynner den døde gutten med det misformede hodet å vise seg i leiligheten, ifølge Ellis, som er illustratør og tegneserieskaper. Og mye skjer: Kattene hans sitter og stirrer på utgangsdøra hver natt klokka tolv.

Hjemsøkt?: Betjentene på politistasjonen i Espanola, New Mexico, oppdaget en uskarp skikkelse på parkeringsplassen ved stasjonen. Nå tror flere skikkelsen er et spøkelse. Video: Espanola Police Department Vis mer Vis mer

Gyngestolen begynner å gynge av seg selv. Veggpynten faller plutselig ned fra veggen uten at noen er i nærheten. Telefonen begynner å ringe med skjult nummer.

Ellis forteller at han har funnet en gammel barnesko og en klinkekule etter å ha undersøkt noen skumle lyder fra taket.

Postene er blitt skumlere og skumlere ettersom tiden har gått, og flere har fulgt nærmest religiøst med på hva som skjer videre med Ellis og «Dear David».

- Får ikke sove

Fansen hevder at de ikke har fått sove etter å sett de siste oppdateringene:

- Å gud, jeg gråter. Den siste «Dear David»-oppdateringen er så skremmende og forstyrrende at jeg ikke tror jeg får sove i kveld, sier en Twitter-bruker.

Men nå kan det vise seg at Adam Ellis har gått for langt - følgere på Twitter har nemlig startet en rasende debatt etter de siste postene.

Mange mener at han har dratt det for langt og ødelagt alt. De mener nemlig at det er helt tydelig at Ellis har laget de siste innleggene med bilderedigeringsprogrammet Photoshop, og med det har ødelagt litt av magien.

Dette er et av bildene Ellis har postet, der han hevder å ha fotografert spøkelset.

- Jeg hadde fullt og helt trodd på «Dear David» inntil nå... Jeg vet ikke, de siste bildene ser bare for falske ut for meg. Jeg tror det er en dukke som Adam har skaffet og at han har laget Davids ansikt, skriver en Twitter-bruker.

Andre forsvarer Dear David-historien med nebb og klør, og sier at den uansett er en utrolig god fortelling.

- Uansett om «Dear David» er falsk eller ikke, er det en veldig kul historie. Historiefortelling i langt format, fortalt gjennom mange tweets, som har klart å holde på et kjempestort publikum over flere måneder, får tommelen opp fra meg, skriver en annen Twitter-bruker.

«Dear David» har mange likhetstrekk med historien om Slenderman, som har spredt seg i nettets undergrunn i flere år, og som fikk katastrofale følger da to jenter i USA forsøkte å begå drap for å hedre den skumle figuren - som mange tror fullt og helt på.

Begge disse fortellingene føyer seg inn i rekka med flere skrekkhistorier som presenterer seg som «ekte». Slike historier har blitt mer vanlige de siste åra, og har blitt en egen subkultur på internett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer