Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Meningsmåling: bakgrunnstallene for Senterpartiet

Den smilende originalen

Trygve Slagsvold Vedum er blitt en posterboy for distriktsopprøret. Nå fenger Senterpartiet hver fjerde nordmann.

TREDJE STØRST: Trygve Slagsvold Vedum er i ferd med å nå sitt hårete mål. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DAGBLADET
TREDJE STØRST: Trygve Slagsvold Vedum er i ferd med å nå sitt hårete mål. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DAGBLADET Vis mer
Kommentar

En av de skitne gledene ved å jobbe med politisk journalistikk, er å meske seg i bakgrunnstallene som kommer fram i de månedlige meningsmålingene.

Dagbladet kunne igår presentere en ny meningsmåling fra Ipsos som viser at Arbeiderpartiet har steget på målingene etter landsmøtet forrige helg. Velgerbevegelsene tyder på at de når stjeler flere velgere fra Høyre enn motsatt. De såkalte «lillavelgerne» i midten driver i denne undersøkelsen mot Jonas Gahr Støre.

Men for tida er det selvsagt ekstra interessant å se på Senterpartiets reise. De synker litt i vår nye måling, men har forsatt en oppsiktsvekkende høy oppslutning - 11,1 prosent. Det er til og med litt lavt i forhold til andre målinger. I Dagens Næringsliv er Senterpartiet på 13,1 prosent. Hos nettstedet pollofpolls.no samler de inn alle tilgjengelige meningsmålinger og lager et gjennomsnitt som viser trenden tydelig: der har Senterpartiet 12,4 prosent.

Det er liten tvil om at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan nå sitt hårete mål fra i fjor høst - å gjøre partiet til landets tredje største. Ambisjonen virket i overkant optimistisk, og en titt bakover i tallene fra tidligere undersøkelser viser hvilken formidabel endring som har skjedd på kort tid.

Når Ipsos sender oss resultatet fra meningsmålingene, legger de også ved en interessant oversikt som heter «velgerpotensiale». Den viser hvor stort potensiale de ulike partiene har, altså hva de kan oppnå dersom velgerne bare endrer oppfatning littegrann.

Oversikten har fire kategorier. Jeg skal forsøke å forklare dette så enkelt som mulig:

  • Grunnfjellet: Dette er de som svarer at de stemmer ditt parti, og i oppfølgingsspørsmål svarer at de er helt sikre.
  • Estimatet: Alle de som svarer at de stemmer ditt parti, uavhengig av om de er usikre eller ikke.
  • Det oppnåelige: De som stemmer på et annet parti, men er usikker, og har ditt parti som andrevalg.
  • Alle sympatisører: De som stemmer på et annet parti, er helt sikre, men har ditt parti som andrevalg.
STATISTIKK: Velgerpotensial april 2017 Kilde: Ipsos
STATISTIKK: Velgerpotensial april 2017 Kilde: Ipsos Vis mer

Hvis vi går inn i disse tallene har Senterpartiet gjort et virkelig byks.

I mai i fjor lå Frp på en solid tredjeplass etter Arbeiderpartiet og Høyre innenfor alle disse kategoriene. Nå har Senterpartiet klort seg fast som jevnstore med Frp. Og det er ikke bare blant kjernevelgerne de har mobilisert. Tallene viser at potensialet også vokser. Faktisk ligger de litt høyere enn Frp i siste kategori, «alle sympatisører». De har 23 prosent, mot Frp’s 22 prosent. Forrige måned, da partiet hadde litt høyere oppslutning - og var mer på linje med snittet av målingene - lå Sp’s potensiale enda høyere, på 26 prosent hos «alle sympatisører».

Spenningen fram mot valget er om Sp klarer å holde på begeistringen for distriktsopprøret sitt, eller om velgerne blir lei av å høre ordet «sentralisering». Tall fra Ipsos viser at ordet kommer ut av munnen til Trygve Slagsvold Vedum i annenhver setning.

Senterpartiet får dessuten konkurranse. Høyre forsøker å framstille skattepolitikk og kommunereform som distriktspolitikk. Arbeiderpartiet har hentet ned et slagord fra roteloftet: By og land, hand i hand. Knut Arild Hareide sa i sin landsmøtetale i går at KrF har større ambisjoner for distriktspolitikken enn å drive skadebegrensning på Høyre og Frp’s forslag.

Samtidig holder det temaet varmt. Og velgerne kan være sikker på en ting: Vedum er den smilende originalen.