Du leser nå Dagbladet Pluss

Den snarrådige humanist

En forbilledlig kort - litt for kort - biografi om C. J. Hambro.

Helten fra 9. april, C. J. Hambro, kom i skyggen av Trygve Lie under eksiltiden 1940-45. Her går de i land fra det britiske skipet «Andes» på Fred. Olsens kai i Oslo 31. mai 1945. Først kommer statsminister Johan Nygaardsvold, deretter utenriksminister Trygve Lie og så stortingspresident C.J. Hambro (Carl Joachim Hambro). Stortingspresidenten hadde hovedsaklig vært i USA under krigen for å tale Norges sak, til noe irritasjon for utenriksminister Lie og regjeringen i London. Arkivfoto: aftenposten
Helten fra 9. april, C. J. Hambro, kom i skyggen av Trygve Lie under eksiltiden 1940-45. Her går de i land fra det britiske skipet «Andes» på Fred. Olsens kai i Oslo 31. mai 1945. Først kommer statsminister Johan Nygaardsvold, deretter utenriksminister Trygve Lie og så stortingspresident C.J. Hambro (Carl Joachim Hambro). Stortingspresidenten hadde hovedsaklig vært i USA under krigen for å tale Norges sak, til noe irritasjon for utenriksminister Lie og regjeringen i London. Arkivfoto: aftenpostenVis mer

Carl Joachim Hambro var en av de store politikerne på det norske 1900-tallet, med fartstid på Stortinget helt fra 1919 og fram til 1957. Han var leder av Høyre i ufattelig mange år, men mest av alt er han husket som stortingspresident.

Det er vanlig å mene at hans snarrådighet natt til 9. april 1940 var den avgjørende betingelsen for at kongehuset, regjeringen og Stortinget kom seg unna de tyske angriperne og fikk opprettholdt sin legitimitet som styrende organer også i eksil.

Takket være Hambro var Quisling banditt fra dag én av krigen.  

Sterke aversjoner

Som politiker var Hambro internasjonalt orientert, pragmatisk og mondén, en elegant humanist som ikke lot seg styre av særinteresser — til stor frustrasjon for enkelte kjernevelgere på høyresiden. Han hadde sterke aversjoner mot aktivistiske tiltak som Fedrelandslaget og Samfundshjelpen, og han mente at Nansen burde holde seg til ski — ikke politikk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.