Helten fra 9. april, C. J. Hambro, kom i skyggen av Trygve Lie under eksiltiden 1940-45. Her går de i land fra det britiske skipet «Andes» på Fred. Olsens kai i Oslo 31. mai 1945. Først kommer statsminister Johan Nygaardsvold, deretter utenriksminister Trygve Lie og så stortingspresident C.J. Hambro (Carl Joachim Hambro). Stortingspresidenten hadde hovedsaklig vært i USA under krigen for å tale Norges sak, til noe irritasjon for utenriksminister Lie og regjeringen i London. Arkivfoto: aftenposten
Helten fra 9. april, C. J. Hambro, kom i skyggen av Trygve Lie under eksiltiden 1940-45. Her går de i land fra det britiske skipet «Andes» på Fred. Olsens kai i Oslo 31. mai 1945. Først kommer statsminister Johan Nygaardsvold, deretter utenriksminister Trygve Lie og så stortingspresident C.J. Hambro (Carl Joachim Hambro). Stortingspresidenten hadde hovedsaklig vært i USA under krigen for å tale Norges sak, til noe irritasjon for utenriksminister Lie og regjeringen i London. Arkivfoto: aftenpostenVis mer

Den snarrådige humanist

En forbilledlig kort - litt for kort - biografi om C. J. Hambro.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Carl Joachim Hambro var en av de store politikerne på det norske 1900-tallet, med fartstid på Stortinget helt fra 1919 og fram til 1957. Han var leder av Høyre i ufattelig mange år, men mest av alt er han husket som stortingspresident.

Det er vanlig å mene at hans snarrådighet natt til 9. april 1940 var den avgjørende betingelsen for at kongehuset, regjeringen og Stortinget kom seg unna de tyske angriperne og fikk opprettholdt sin legitimitet som styrende organer også i eksil.

Takket være Hambro var Quisling banditt fra dag én av krigen.  

Sterke aversjoner

Som politiker var Hambro internasjonalt orientert, pragmatisk og mondén, en elegant humanist som ikke lot seg styre av særinteresser — til stor frustrasjon for enkelte kjernevelgere på høyresiden. Han hadde sterke aversjoner mot aktivistiske tiltak som Fedrelandslaget og Samfundshjelpen, og han mente at Nansen burde holde seg til ski — ikke politikk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn