DEBATT

Ny pensjonsavtale:

Den som har, skal få

Hva er det Hauglie mener renholderen skal omskolere seg til? Advokat? Lege? Politiker?

NY ORDNING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har lagt fram forslag til ny pensjonsavtale i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY ORDNING: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har lagt fram forslag til ny pensjonsavtale i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi må alle jobbe lenger. Det var budskapet til arbeidsminister Anniken Hauglie da hun la frem forslaget til ny pensjonsavtale i offentlig sektor på Politisk Kvarter mandag 6. mars. Det er i tråd med den kjenningsmelodien vi har hørt lenge: Siden folk blir eldre, og de eldre blir flere, må vi alle jobbe lenger for at fremtidens pensjonssystem skal være bærekraftig.

«Hva med de som ikke klarer å jobbe lenge?», spurte programleder – helt betimelig. I forslaget er det nemlig disse «sliterne» som kommer dårligst ut – de som ikke klarer å jobbe til de er 67 år, som ofte blir uføre før den tid, og derfor har behov for en skikkelig tidligpensjonsordning for å få sikret sin alderdom med en god pensjon.

I henhold til den foreslåtte avtalen, kan man, hvis man må gå av ved 62 år, ende opp med 40-50 prosent av sluttlønnen i pensjon. Om man derimot står i jobben til man er over 70 år, kan man få godt over 100 prosent av sluttlønnen i pensjon.

Hauglie ser riktignok problemet med dette. Men hennes forslag til løsning er: Om man er i et yrke «hvor man tenker at dette kan bli krevende, så må man vurdere om man kanskje skal omskolere seg» – slik at man klarer å stå lenger i arbeid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer