Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

VM i fotball i Russland

- Den som heier på Zenit, har alltid stå(pikk)

To ting kan ødelegge fotball-VM for Vladimir Putin. Fotballpøbler og terror. Dette er status.

FIKK BANK: En engelsk supporter fikk bank da han støtte på russiske ultras under fotball-EM i Frankrike for to år siden. Foto: AFP / NTB Scanpix
FIKK BANK: En engelsk supporter fikk bank da han støtte på russiske ultras under fotball-EM i Frankrike for to år siden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russisk supporterkultur er utpreget maskulin. Den er også ofte rasistisk og voldelig. Et av kampropene på kampene til min klubb, Zenit, St. Petersburg, er for eksempel dette: Kto valejet za Zenit, u tovo vsegda stoit! - Den som heier på Zenit, har alltid stå(pikk)!

Å være supporter er altså ikke noe for verbale pyser, selv om kampropet på russisk - og dette er for mer sarte skjønnånder - også er et kort vers med vakker rytme, på rim. Å være supporter er ikke noe for pyser i det hele tatt. Alle store klubber har sine voldelige gjenger som ofte møtes for å slåss i forbindelse med kamper. Dette var en kultur som utviklet seg på 1990-tallet, og som kulminerte med at russiske supportere banket opp engelske supportere i Marseille under EM i Frankrike for to år siden, og Russland fikk en betinget suspensjon for bråket. Det betydde at hvis det ble mer bråk med supporterne, var Russland ute av turneringen.

De var kommet for å slåss, og var veltrente og godt organiserte. Det var fotballpøbler fra flere klubber, og mens de vakte avsky i Europa, fikk de støtte hjemmefra.

- Jeg ser ikke noe galt i at supportere slåss. Helt motsatt, godt jobba gutter, stå på, twitret visepresidenten i det russiske parlamentet, Igor Lebedev. Mens president Putin selv lurte på hvordan det kunne ha seg et 200 russiske supportere kunne banke opp noen tusen engelskmenn. Den gang var det opportunt å støtte landsmenn i trøbbel i utlandet.

Siden har pipa fått en annen lyd. Og det handler selvsagt om VM på hjemmebane, som begynte i går. Tirsdag fikk lederen for de russiske fotballpøblene i Frankrike for to år siden, Akexsandr Shprysin, beskjed om at han er nektet inngang på kamper i årets VM. Han står på ei lite med over 1000 navn på kjente fotballpøbler som ikke får gå på kamp. Kjente russiske fotballpøbler har fått beskjed av politiet om at det venter dem lange fengsels-straffer hvis de lager bråk under VM.

Russiske fotballpøbler er nasjonalister og ofte høyreekstreme. Det dukker med jevne mellomrom opp flagg med hakekors på kamper, mørkhudete spillere blir regelmessig pepet ut, og noen imiterer ape-lyder når de har ballen. Det siste skjedde så seint som i mars, da Russland spilte vennskapskamp mot Frankrike i St. Petersburg, og de franske spillerne med afrikansk bakgrunn ble pepet ut. Det russiske fotballforbundet fikk en bot på 30 000 dollar, rundt 250 000 kroner.

De russiske fotballpøblene slåss ikke lenger på stadion, de møtes som oftest i en skog i utkanten av byen der det er kamp, og gjør opp der. De fleste eksperter på russisk sikkerhet mener at russiske myndigheter har kontroll på pøbelen, og at det ikke blir noe stort problem under mesterskapet.

Terror er det andre som kan ødelegge VM for arrangørene. I april dukket en video laget av terrororganisasjonen IS opp på nettet. Ledsaget av bilder der man kappet hodet av stjerner som Messi og Ronaldo, var følgende tekst:

- Putin: Du vantro, du vil betale prisen for å drepe muslimer. Ditt blod vil fylle stadion.

Dette er en klar beskjed om ambisjonene til islamistiske terrorgrupper. De vil slå til under VM. Rundt 4000 russiske statsborgere har reist til Syria og Irak for å slåss for IS. Hvor mange som har kommet tilbake vet man ikke. I tillegg har terror fra det muslimske Nord-Kaukasus herjet Russland i mange år. De siste åra har det dessuten vært flere terrorhandlinger som folk fra Sentra-Asia har stått bak.

Sikkerheten rundt VM er streng rundt stadionene der det spilles kamper. Men VM foregår i 11 byer. Da Russland arrangerte OL i Sotsji for fire år siden, foregikk alt i Sotsji by, og i fjellene over byen. Det er særlig i sør, i byer som for eksempel Volgograd og Rostov man frykter terror.

For hva det måtte være verdt; da Dagbladet møtte supportere fra Peru i går, var ingen redde for verken rasisme eller terror.

- Vi blir godt tatt imot, og er glade for å være i Russland og i VM. Det er 36 år siden sist, jublet Jose og vennene hans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media