Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den som kunne å kjøre Brøyt og som fortsatt kan kjøre maskin uten Rototilt

Vi skjønner faktisk ikke hvor viktig dette er.

MASKIN: En CAT-maskin (selvfølgelig det eneste merket som gjelder) graver snø- og ismasser i Glomma. Føreren her hadde sikkert ikke klart å kjøre Brøyt, men han har ikke på Rototilt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
MASKIN: En CAT-maskin (selvfølgelig det eneste merket som gjelder) graver snø- og ismasser i Glomma. Føreren her hadde sikkert ikke klart å kjøre Brøyt, men han har ikke på Rototilt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leser du denne teksten er det meget stor sannsynlighet for at du ikke skjønner helt hva denne tittelen viser til.

Vel, «Den som kunne å kjøre Brøyt og som fortsatt kan kjøre maskin uten Rototilt» er en av Norges mest spektakulære Facebook-grupper og er behørig omtalt i radioprogrammet «Misjonen» med Atle Antonsen og Johan Golden.

På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Disse komikergodklumpene harselerer selvsagt med debattnivået mellom av og til rasende anleggsslusker. Gruppebeskrivelsen på Facebook gir et godt innblikk i temperaturen:

«Dette er en gruppe med jævlig stor takhøyde. Alt som har med annleggsvirksomhet å gjøre kan diskuteres her. Graving, Sprenging osv. Hårsåre Bedehuskjerringer trenger ikke å komme hit. For Guds skyld avslutt aldri en diskusjon med: "Du vet vel best du som er verdensmester", eller lignende. Da får vi heller være enig om at vi er uenige. Men jeg aksepterer ikke slik det var i startfasen,folk kom hit bare for å slenge dritt og angripe meg og min person.Den som mener å ha noe uoppgjort med meg,vennligst besøk meg på adresse (...)»

Det komikerne ikke forstår et døyt av, er hvor sårt tema det er å ikke kunne kjøre Brøyt eller maskin uten Rototilt.

Hvis du - som jeg lenge gjorde - tror at Brøyt har noe med snøfjerning å gjøre, tar du fullstendig feil. Da brødrene Søyland på Jæren allerede på 1950-tallet utviklet det som var en av Europas første helhydrauliske gravemaskiner, var gjennombruddet stort.

Brøyt ble synonymt med gravemaskin, men noen av de gamle modellene hadde hele fire spaker og fastmontert skuffe. Det betød at at gamlegutta i praksis måtte bruke én hånd på to spaker! En utrolig bragd som gjør at du fortjener å håne dine yngre bransjekolleger som har vokst med maskinen full av hjelpemidler og duppeditter.

Rototilt er også et hjelpemiddel de gamle ikke hadde luksusen av. På de fleste moderne maskiner under 30 tonn er det ikke bare en skuffe i enden. Redskapet du finner mellom stikke og skuffe gjør at du kan tilte og rotere skuffa i forskjellige retninger uavhengig av hvilken retningen maskinen står. Derav navnet Rototilt!

Dette vet jeg, for broren min kjører gravemaskin på hundre tonn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!