Den som leter, finner

Eller? Vi ser på to lete-spill.

html,body { border: 0px; } BLANT VERDENS ALLER mest solgte spill, finner vi ikke bare store actiontitler. Faktisk er det overraskende mange små, avslappende puslespill som finner veien inn i folks hjerter — spill som framkaller zen-liknende tilstander er ofte fine greier.

En sjanger blant disse «enkle» spillene som kanskje ikke faller helt i smak hos adrenalinjunkiene, er de relativt nye og brått populære «let og finn»-spillene.

Her skal du strengt tatt ikke gjøre stort mer enn å lete etter gjenstander som skjuler seg bak mye annet rot på skjermen. De siste ukene har det dukket opp to slike spill med detektivtema, henholdsvis «Between the Worlds» på pc og «Interpol: The Trail of Dr. Chaos» på Xbox 360.

FELLES FOR DISSE er det smått bisarre utgangspunktet at du skal fakke tyver ved å lete fram gjenstander, smådyr og symboler innen en tidsfrist. Hvordan for eksempel et ekorn, en tennisracket, en karamell, en paraply og hundrevis av andre helt tilfeldige gjenstander kan være med på å huke tak i internasjonale storforbrytere, skal jeg ikke spekulere i.

Men så er heller ikke det som skal være historien i spillene, annet enn en knagg å henge masse forskjellige brett på.

I «INTERPOL» REISER du verden rundt på jakt etter flere stortyver. Hver storby har tre forskjellige områder du kan lete i, i tillegg til bonusbrett som låses opp etter hvert. Gjenstandene som ligger strødd i et system som minner sterkt om mitt gamle gutterom, har gjerne en tematisk tilkobling til landet du befinner deg i, noe som bidrar til å skape hyggelig variasjon i et eller ganske monotont spillkonsept.

Ved å bevege tommelstikken rundt på skjermen må du finne gjenstander, noe som gjøres enda enklere ved å bruke et forstørrelsesglass med x-knappen. Om det er en gjenstand du ikke finner, kan du få et begrenset antall hint — men moroa ligger jo i å finne alt selv.

Innimellom dukker det også opp små minispill, som varierer i vanskelighets- og underholdningsgrad. «Finn åtte feil»-spillene med to nesten like bilder er blant høydepunktene.

Dessverre er «Interpol» preget av grøtete grafikk, som gjør det vanskelig å se hva alt på skjermen er. Selv med en ordentlig HD-skjerm måtte jeg ofte sitte tett opptil tv-en for å få full oversikt — og da tør jeg ikke tenke på hvordan det er med eldre tv-er.

«BETWEEN THE WORLDS»
er mye av samme ulla, bare i dårligere kvalitet. Også her er du detektiv som må løse gåter ved å finne gjenstander, men her er det ikke mye tematikk å hente på de forskjellige innen- og utendørsbrettene.

Helt tilfeldige gjenstander er strødd rundt på en måte som ikke virker logisk, og grafikken er mye mer amatøraktig: Her snakker vi clip-art som er limt inn på kryss og tvers.

Men det verste med dette spillet er at du svært ofte finner flere like gjenstander på samme brett, og bare én av dem er riktig. Om spillet ber om et sukkertøy og det er tre på brettet, må du bare gjette — og trekkes i tid om du velger feil. Uff.

Slike «let og finn»-spill er som du forstår ikke for alle, men kan fungere som en grei avveksling til andre spill. Når «Interpol» til under hundrelappen er halvparten av prisen til «Between the Worlds» (iwin.com), er valget klart om du eier en Xbox 360.

1

1