STATSMINISTER ERNA SOLBERG  oppfordret alle til å "ikke bare se på mobbingen" under oppstarten av årets kampanje mot mobbing.
STATSMINISTER ERNA SOLBERG oppfordret alle til å "ikke bare se på mobbingen" under oppstarten av årets kampanje mot mobbing.Vis mer

Den som tier samtykker

Stilltiende tilskuere uttrykker en indirekte aksept av mobbing, de blir mobbernes støttespillere.

Meninger

- Ikke bare se på mobbingen, sa statsministeren under oppstarten av årets kampanje mot mobbing.

Det er viktig at statsministeren setter søkelyset på tilhørernes ansvar i mobbesaker. Det er imidlertid svært misvisende å si at mobbingens tilskuere ikke gjør noe; at de bare ser på. For tilskuerne er mobberens støttespillere. De bidrar til mobbingen.

Støttespillerne skjuler seg gjerne bak en nøytral tilskuerrolle. Men i mellommenneskelige samhandlinger, i skolegården eller i kantina, finnes det ingen nøytral posisjon. Alle som er til stede bidrar til samspillet. Bevisst eller ubevisst. Uansett om de ikke sier noe.

Den som tier samtykker. De stilltiende tilskuerne oppmuntrer mobberen. Indirekte uttrykker de sin aksept. Uten tilskuerne hadde det vært mye mindre mobbing. «Alt som skal til for at ondskapen skal seire, er at gode mennesker unnlater å gjøre noe», sa filosofen Edmund Burkes. Unnfallenhet og en feiloppfatning om egen nøytralitet er trolig den viktigste årsaken til at mobbing får utvikle seg.

Å stille opp for hverandre og oppmuntre barna våre til å gjøre det samme er et ansvar vi alle bør ta. Som foreldre kan vi lære opp barna våre. Vi kan foreslå hva de kan si i situasjoner der de blir vitne til mobbing: «Hvorfor plager du ham? Vi synes ikke det er noe tøft å plage andre.»

Skolen må satse på de gode lederne i barneflokkene. De gode lederne er bevisste sine roller og sitt ansvar. Disse elevene kan nyansere bilder av stigmatiserte grupper, slik at stereotypiene ikke får feste seg. Overvektige eller kortvokste mennesker er ikke mindre verdige enn andre. Folk som er annerledes fortjener ikke å bli mobbet, slik noen ser ut til mene gjennom sin indirekte tilslutning.

Mobbing handler altså ikke bare om mobberen og offeret. For å få bukt med mobbingen må vi rette fokuset mot alle dem som daglig støtter opp under disse slemme handlingene. Direkte eller indirekte. Vi må avdekke myten om den nøytrale tilskueren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.