SVEKKET: Forbundskansler Angela Merkel vant sin fjerde strake valgseier søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix / Odd ANDERSEN
SVEKKET: Forbundskansler Angela Merkel vant sin fjerde strake valgseier søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix / Odd ANDERSENVis mer

Valget til Forbundsdagen i Tyskland

Den som undervurderer Angela Merkel har tapt

Fjerde runde for Merkel.

Meninger

Angela Merkel fortsetter som forbundskansler i Tyskland. Hun borger for en viss politisk ro i det mektigste landet i EU. Men hennes kristeligdemokratiske parti, CDU, og søsterpartiet CSU har gjort et dårlig valg. Hun er svekket politisk. Sosialdemokratene i SPD har gjort det dårligste valget i sin historie. Velgerne har avvist regjeringssamarbeidet mellom disse partiene, og begge sider er rammet av slitasje. SPD går i opposisjon. På dette viset får Tyskland mer «normale» parlamentariske forhold. I fire år har landet vært så godt som uten opposisjon.

Alternativ for Tyskland (AfD) på ytterste høyre fløy kommer inn i Forbundsdagen med et brak, noe flere straks kalte et politisk «jordskjelv». Sjokket skyldes i stort monn grusomme minner fra tysk historie. Men noe liknende kjenner vi godt fra flere europeiske land. AfD får en ny og viktig politisk talerstol og kommer nok til å lage adskillig støy. Samtidig rives partiet av indre strid, deres tidligere leder Frauke Petry, som nå er folkevalgt, nekter å være med i partigruppa i Forbundsdagen. Og ingen av de andre partiene vil ha noe med AfD å gjøre. Partiet kan bli mer til bry enn til skade. Vi får se.

Men det må skremme de andre partiene å se hvordan AfD har hentet misfornøyde velgere fra hele det politiske landskapet. En million har gått fra kristeligdemokratene. I Bayern har CSU gjort historiens dårligste valg. En halv million har gått fra sosialdemokratene, og De Linke på ytre venstre har mistet flere enn fire hundre tusen velgere til AfD.

Det blir ikke lett for Merkel å danne regjering, og det kan ta lang tid, for hun trenger å få med fridemokratene i FDP og De Grønne, to partier som har stikk motsatte syn på EU, det grønne skiftet, innvandring og sikkerhetspolitikk. De Grønne avviser også Merkels løfte om å øke forsvarsutgiftene til NATO-kravet om to prosent av brutto nasjonalprodukt, noe som vil innebære kraftig tysk opprustning.

For EU lover ikke valget så godt. FDP er imot et tettere samarbeid og imot solidaritet når det gjelder både økonomi og flyktninger. En fornyelse av aksen Berlin – Paris, som Frankrike håper på for å gi EU-samarbeidet nytt liv, blir vanskelig å få til for Merkel. Men det sies også: Den som undervurderer Angela Merkel har tapt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.