Den st ore styrkeprøven

Ganske vellykket norsk ungdomskomedie om sex og skrekkblandet fryd.

FILM: 15-åringer har én ting på hjernen. Hormonene strutter og følelsene kjører berg-og-dal-bane i forkant av den store styrkeprøven - den seksuelle debuten. I alle fall er det sånn hvis vi skal tro på tematikken i nyere norsk ungdomsfilm. «Tommys inferno» begynner litt som en tradisjonell «highschool»-film før alt eksploderer i Wam&Vennerød-aktige ekstremsituasjoner. Gyldenås avslører likevel et stramt regigrep. Han vet hvor han vil, men viker ikke tilbake for overraskende poenger mot slutten. Her dyrkes mangfoldet i flere enn én betydning.

Gudelig arv

Hovedpersonen Tommy (Eirik Evjen) er kirketjener på fritida av respekt for sin far som han aldri har møtt. Alt han har etter ham, er et gammelt bilde av en mann i prestekjole. Tommy vil vente med sex til han er gift, noe som driver kjæresten Maria (Anine Eckhoff) til vanvidd.Tommy har en noe løsaktig mor (Linn Skåber) og en lillesøster med mørke krøller og Batman-drakt. Hun er resultatet av morens omgang med trommeinstruktører og andre tilfeldige bekjentskaper. En av dem spilles av Ari Behn, riktignok uten en eneste replikk. Men hans kroppsspråk - lukker buksesmekken og stryker resolutt på dør - sier det meste.Tommys bestevenn Ahmed (Mehran Iqbal) er i sterk opposisjon til familien som er troende muslimer. Han skulker fasten, røyker og skriver sexnoveller til Lek, med Maria og Tommy i hovedrollene. Han bryter ut og danner sin egen anarkistgruppe for frustrerte medelever, kalt Forum for selvdyrkelse.

Løgn og død

Her utspiller alle de velkjente elementene av tvil og tro og sjalusi og selvmordstanker seg når Maria forlater Tommy for å utfordre seksualiteten uten ham. Sjenerte Mai (Anh Vu) nærmer seg varsomt, men feies ubarmhjertig vekk. Det infernoet Tommy stiger ned i, viker ikke mye tilbake for det klassiske forbildet. Alt er jo relativt, men Gyldenås, som også er manusforfatter, er raus med skrekkfantasiene. En sidehistorie om morens løgnaktighet er morsomt turnert. Den handler om lillesøster Isobels gule kanarifugl som en morgen ligger livløs i frøfatet. I dagevis forsøker moren å bortforklare med at fuglen er tom for batterier, på samme måte som mormor gikk tom for bensin osv., mens Tommy blir kommandert ut for å kjøpe ny, maken fugl. Dyrebutikkinnehaveren (Atle Antonsen) er ikke særlig samarbeidsvillig.

Ungt og friskt

«Tommys inferno» bærer preg av å være en ung film både i temavalg og -håndtering. Valget av skuespillere er friskt og nesten fritt for norsk films gjengangeransikt. Mange av de unge er debutanter i filmsammenheng og fikser rollene i varierende grad. Og Ove Raymond Gyldenås selv er enda et bevis på at regilinjen på Den Norske Filmskolen i Lillehammer har vært en fruktbar satsing. Noen småfeil, litt uklar diksjon, svikt i tempoet, farseaktige tendenser osv. trekker inntrykket ned. Men i hovedsak er det en morsom, raus og overraskende film.