Den stengte døra

ARBEIDSLIV: Når minoriteter holdes ute fra arbeidsmarkedet, sløser vi bort en norsk gullgruve.

DISKRIMINERES I ARBEIDSLIVET: En undersøkelse fra få år tilbake viste at 30 prosent av minoritetsungdom var redd de ville slite med å få jobb i framtida, mer enn dobbelt så mange som norskættede. Diskrimineringen må ta slutt, mener LO-lederen. Her studenter fra HiO ved studiestart.  Foto: Sara Johannessen/HiO
DISKRIMINERES I ARBEIDSLIVET: En undersøkelse fra få år tilbake viste at 30 prosent av minoritetsungdom var redd de ville slite med å få jobb i framtida, mer enn dobbelt så mange som norskættede. Diskrimineringen må ta slutt, mener LO-lederen. Her studenter fra HiO ved studiestart. Foto: Sara Johannessen/HiO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR FIRE ÅR siden gjennomførte Nova en spørreundersøkelse om livene til 11 500 elever i ungdomsskolen og første klasse på videregående skole i Oslo. Ett av spørsmålene de unge ble stilt var om de fryktet problemer med å skaffe seg arbeid. Blant de norskættede ungdommene var det 13 prosent som fryktet arbeidsledighet.

Blant minoritetsungdom var tallet mer enn dobbelt så høyt. 30 prosent av dem var redd de ville slite med å få jobb i framtida.

DESSVERRE var ikke disse ungdommenes frykt ubegrunnet. Gjentatte forskningsrapporter viser at unge med minoritetsbakgrunn har større problemer med å få jobb enn etnisk norsk ungdom. Årsakene kan være sammensatte, men en ting er sikkert: Samfunnet sløser med en viktig ressurs når ikke alle som vil jobbe slipper til. Og når personer med minoritetsbakgrunn opplever å stille lenger bak i køen enn andre, legger vi grunnlaget for segregering og økte motsetninger. Diskrimineringen av etniske minoriteter gjør Norge til et dårligere samfunn.

Minoritetsungdom har ikke selv skylden for at de lykkes dårligere på arbeidsmarkedet enn andre. Mange unge med minoritetsbakgrunn tar solide utdannelser på høyskole- og universitetsnivå, og særlig realfag og teknologiske fag er populære. Likevel møter ungdommene ofte en stengt dør når de skal ut i arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer