DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Den sterkestes rett skal ikke alltid vinne

For de mest ressurssvake vil avstanden mellom å ha rett og å få rett bli større.

FÅR KUTT: Velkjente og etablerte aktører som Juss-Buss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), NOAS og Gatejuristen rammes av kutt i statsbudsjettet. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix
FÅR KUTT: Velkjente og etablerte aktører som Juss-Buss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), NOAS og Gatejuristen rammes av kutt i statsbudsjettet. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen vil kutte støtten til rettshjelpstiltak med nesten en tredel. Det betyr at færre vanskeligstilte vil få hjelpen de har krav på, og de mest kostnadseffektive ordningene blir avstumpet.

I forslaget til statsbudsjett går regjeringen inn for å kutte tilskuddene til såkalte «spesielle rettshjelpstiltak» med 15 millioner kroner. Dette er organisasjoner som tilbyr fri rettshjelp til de vanskeligstilte i samfunnet som ikke har mulighet til å kjøpe juridiske tjenester. De som berøres er blant andre velkjente og etablerte aktører som Juss-Buss, Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), NOAS og Gatejuristen.

Et kutt på 15 millioner på statsbudsjettet er en bitte liten sum. Forholdsmessig utgjør dette beløpet likevel nesten en tredel av deres samlede tilskudd. Kuttene vil få vesentlig betydning for brukerne og deres mulighet til å få oppfylt helt grunnleggende rettigheter. Tak over hodet. Helsehjelp. Sosial trygghet.

Tiltakene drives i stor grad på frivillig basis. Saksbehandlerne hos Gatejuristen er gjerne advokater med annet arbeid som jobber gratis med å hjelpe personer som aldri ville hatt råd til å sette bena i en advokatlobby. Juss-Buss og JURK er besatt med jusstudenter som jobber fulltid og hjelper folk med knuste drømmer og samtidig knuser fordommer om at juristspirer mangler idealisme. Pengestøtten gjør det mulig å sikre effektiv organisering, og det er ikke mange kroner som skal til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer