Den sterkestes rett

Det er ikke uten grunn at bare en håndfull diskrimineringssaker har nådd rettssalene.

VANSKELIG PROSESS: Norge er verdenskjent for sine likestillings- og diskrimineringslovgivning. Men hva skjer når man faktisk har blitt utsatt for diskriminering? Illustrasjonsfoto: Damien Meyer / AFP / NTB Scanpix
VANSKELIG PROSESS: Norge er verdenskjent for sine likestillings- og diskrimineringslovgivning. Men hva skjer når man faktisk har blitt utsatt for diskriminering? Illustrasjonsfoto: Damien Meyer / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg følgende: Du søker en jobb, men får den ikke. Du er åpenbart den best kvalifiserte, men fordi du er gravid, eller for gammel, fordi du sitter i rullestol eller fordi du har utenlandskklingende navn får du ikke jobben. Da har du mest sannsynlig blitt diskriminert.

Du klager inn diskrimineringen, og det blir slått fast at ja, du ble diskriminert. Synd for deg. Jobben får du ikke, den har jo en annen person fått. Du får ikke så mye som en knapp eller et glansbilde med mindre arbeidsgiver finner det for godt selv. Arbeidsgiveren kan faktisk bare legge papiret i skuffen og fortsette som før. Vil du ha oppreisning, må du ta saken din på nytt gjennom rettssystemet. Det kan bli dyrt.

Likestillingsutvalget foreslo i 2011 at apparatet for håndheving av diskrimineringssaker skulle bli mindre klasseskjevt ved at nemnda skulle få myndighet til å fastsette oppreisning i diskrimineringssaker. I sin behandling av forslaget valgte regjeringen ikke å gå for forslaget, men å beholde dagens system der nemnda gir deg et papir i hånda og oppreisning bare kan tilkjennes av domstol.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer