DEBATT

Bemanningsbransjen:

Den sterkestes rett

NHO bruker stadig mer ressurser på å framstille norsk arbeidsliv som harmonisk. Hva tjener de på det?

FORVITRER: Arbeidslivsmodellen vår forvitrer, mens NHO bruker stadig mer ressurser på å opprettholde myten om et harmonisk samarbeid alle er tjent med. Hva tjener de på det, spør Ellen Engelstad. På bildet er NHO-direktør Kristin Skogen Lund på scenen under årets årskonferanse.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORVITRER: Arbeidslivsmodellen vår forvitrer, mens NHO bruker stadig mer ressurser på å opprettholde myten om et harmonisk samarbeid alle er tjent med. Hva tjener de på det, spør Ellen Engelstad. På bildet er NHO-direktør Kristin Skogen Lund på scenen under årets årskonferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I BBCs storsatsing Planet Earth har vi blitt tatt med på en fantastisk reise i dyrenes verden. Vi har sett morsomme pingviner, men også hjerteskjærende scener, som en snøleopardmor som blir voldtatt mens hun er ute på tur med datteren sin. Naturen er som kjent grusom.

Dyrerikets flokkdannelser, hierarkiske struktur og nådeløse utøvelse av den sterkestes rett, kan også minne om arbeidslivet mener NHO, som tidligere i år slapp sin egen versjon av serien – Planet Work. I Planet Work følger vi Edvin i hans første dag på jobb i et IT-firma, hvor han som ung og uerfaren er nødt til å hevde sin plass i flokken overfor den kvinnelige sjefen, matriarken.

Som i Planet Earth nærmer en ytre fare seg raskt den harmoniske gruppa, nemlig den valgte lederen for en del av flokken – «the fagforeningsrepresentant». Han og sjefen stirrer hverandre inn i øynene og det ser ut til å bli en skikkelig alfakamp mellom de to, lik løvene på savannen.

Men nei da! I «the Norwegian Arbeidsliv» er alle venner, og sjefen og fagforeningsrepresentanten tusler av gårde sammen mens den nyansatte blir sittende med arbeidsoppgavene. Snart skal han lære at innspillene hans blir lyttet til og at han nyter en stor grad av autonomi i jobben. Habitatet «norsk arbeidsliv» er en harmonisk og perfekt boble av samarbeid og sameksistens – noe helt unikt i verdenssammenheng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer