KOMMENTARER

Den stoltenbergske parlamentarismen

Jens Stoltenberg tar for seg hastevedtaket om Libya-krigen i sin selvbiografi «Min historie». Neste kapittel i denne saken kan bli en uavhengig gransking.

OSLO  20111002.
Åpningen av det 156. Stortinget mandag.Statsminister Jens Stoltenberg, flankert av partiledere i Sp, Signe Navarsete  (tv) og kunnskapsminister Krisitin Halvorsen.
Foto: Holm Morten / SCANPIX
OSLO 20111002. Åpningen av det 156. Stortinget mandag.Statsminister Jens Stoltenberg, flankert av partiledere i Sp, Signe Navarsete (tv) og kunnskapsminister Krisitin Halvorsen. Foto: Holm Morten / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av et par dager i mars 2011 vedtok Norge å gå til krig gjennom en prosess som først besto av et møte på statsminister Jens Stoltenbergs hjemmekontor, deretter av diverse telefonsamtaler og sms-meldinger. Aldri før har noe slikt skjedd. Ingen formelle vedtak ble gjort, verken i regjering eller storting.

«Det hadde vært fint om vi hadde hatt bedre tid, men det hadde vi ikke. Ikke å bli med, var også en beslutning», skriver Stoltenberg i sin selvbiografi.

Den rødgrønne regjeringen har fått mye kritikk for Libya-engasjementet som etter hvert gikk langt utover FN-resolusjon 1973 der det het at det skulle tas «alle nødvendige midler» i bruk for å beskytte libyske sivile. Da «koalisjonen av villige» etter hvert begynte å bombe for å få til et regimeskifte i Libya, var grensa for FN-mandatet overskredet. Sikkerhetsrådet vedtok aldri at diktator Muammar Kadhafi skulle styrtes.

De seks norske F-16-flyene som opererte i Libya slapp 588 bomber, og Norge var blant landene som gjennomførte flest angrep. Norge fikk stjerne i boka både i NATO og i USA. President Barack Obama omtalte den norske innsatsen som «slagkraftig og verdifull». Onde tunger har villet ha det til at denne krigsoperasjonen også ble satt i gang for at norske jagerflygere skulle få reell trening i kamp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.