Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den store Carlsen

Verdens beste sjakkspiller er blitt Norges første verdensmester i sjakk. Nå føler hele Norge seg smartere.

NYE NORDMENN: Magnus Carlsen ble kastet i hotellbassenget etter at han vant sjakk-VM fredag. Hans evner ble en del av vårt nasjonale selbilde.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NYE NORDMENN: Magnus Carlsen ble kastet i hotellbassenget etter at han vant sjakk-VM fredag. Hans evner ble en del av vårt nasjonale selbilde. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

I tradisjonen etter Fridtjof Nansen definerer vi nordmenn gjerne vårt selvbilde etter de fremste blant oss. Vi er sterke og utholdende som alle norske idrettsutøvere om er best uten ball. Vi er eventyrere som Heyerdahl, eller Peer Gynt. Og fra i går ettermiddag er vi også smarte og analytiske, kjølige strateger som kan analysere mange trekk framover. I nordmenns romslige selvbilde er det alltid plass til et heltebilde til. Magnus Carlsen, med kongenavn hentet fra tittelen til Carolus Magnus, Karl den store, vil få en framtredende plass i vår nasjonale identitet.Det som skjedde i India i går er en helt eksepsjonell og svært individuell prestasjon. Det norske folk kunne ikke følge Carlsen inn i glassboksen. Vi kunne følge sjakkspillene på nett og på tv. Hardt tankearbeid fascinerer oss. Vi kan se på det i timesvis. Vi kan også tro vi ser noe, tro vi forstår. Men i virkeligheten foregår kampen ti eller tjue trekk foran vår synsrand.

Sjakk er også evnen til å se inn i framtida, i en abstrakt matematisk verden med 1000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 mulige spill. Magnus Carlsens prestasjon er, blant annet, at han evner å redusere det mulighetsrommet til en mer håndterbar størrelse bedre enn alle andre i verden. Hvis noen ønsker å forske på sammenhengen mellom analyse og intuisjon, kunne de godt begynne hos Carlsen.

Nå gjør vi vårt beste for å forstå. Legg merke til hvordan vi gjerne legger vekt på hvor godt fysisk trent Carlsen er. Slikt har vi greie på. Vi diskuterer om ikke motstanderne i neste VM burde spille med pulsmålere, så vi kan følge med på hva som skjer. Carlsen er med på det, det er en morsom gimmick. Men det virker typisk norsk å ville måle hjerneaktivitet i puls. Vi prøver å forstå fenomenet med de verktøy vi har for hånden.

Samtidig diskuterer vi selvsagt om sjakk er idrett eller ikke, om det er en sport eller ikke. Men det er en diskusjon om språk, ikke om substans. Er sjakk en idrett smelter Carlsens prestasjoner lettere inn i vår forståelse av det norske. Prestasjonen er unik. Nå vil vi bare kategorisere den til eget bruk.

Ute i verden vil Norge, sånn rent omdømmefaglig, gå minst ti poeng opp i kollektiv IQ. La svenskene bare prøve å lage en vits om nordmannen som var så dum at han vant VM i sjakk.