Den store Elvis-sommeren

Elvis-hatere går mot en mørk sommer. Feiringen av Kongen vil slå alle rekorder når 25-årsdagen for hans død skal markeres. I år skal du høre, se og spise Elvis Presley overalt.

McDonald's «Happy Meal Elvis» er ikke det eneste som skal få Elvis-arvens forvaltere til å smile hele veien fra banken i år. Nye plateutgivelser, filmer, bøker og klesprodukter skal kjøre opp temperaturen i Elvis-familien til hittil ukjente dimensjoner fram til 16. august. I år er det 25 år siden han ble funnet livløs på baderommet i Graceland på denne dagen.

Nye produkter

Allerede om ei uke slippes sesongens første samleplate, «Spring Tour 77». Den er imidlertid bare tilgjengelig gjennom den høyst aktive norske fanklubben, Flaming Star. Den første, store Elvis-begivenheten på CD skjer 25. juni. Boksen «Today, Tomorrow and Forever» inneholder fire CD-er med 100 hittil ukjente opptak med Elvis Presley. 24. september slippes den andre samleplata, «Elvis 30 # 1 hits».

Men hysteriet er allerede godt i gang. I USA kjører nå Nike tung TV-annonsering av sin nyeste modell ledsaget av en teknoremikset utgave av Elvis-låta «A Little Less Conversation». Elskere av både Elvis Presley og animasjonsfilmer vil trolig få sin største dag 21. juni. Da er det premiere på filmen «Lilo & Stitch», som handler om ei lita jente på Hawaii som har Elvis som sitt største idol. Filmen er naturligvis spekket med Elvis-musikk.

Bittert

Men Elvis-skjelvets episenter vil naturligvis være Graceland. Kongens egen lunge vil i dagene før og etter 16. august være fylt til randen av sørgende fra hele verden. Fra Flaming Star-gjengen i Norge drar et følge på rundt 50 stykker.

For redaktør Arne Metzner i Flaming Stars klubbavis blir det ufattelig nok første tur til USA, og dermed Graceland. Ufattelig fordi Metzner har hatt Elvis som heltidsjobb i mange år.

- Det er mange som ikke tror meg når jeg sier at jeg ikke har vært i USA før. Det var egentlig meningen at jeg skulle dra over med flere andre i Flaming Star i 1972. Men i utgangspunktet fikk vi ikke tak i billetter til konsert, og dermed valgte jeg å bli hjemme. Det som skjedde var at de både fikk gå på konsert og være med på en pressekonferanse.

- Hvor mange minutter går det mellom hver gang du tenker på dette?

- Ikke mange. Jeg tenker nok på det hver dag. Jeg gjør nok det.

Mindre viktig?

Det har i mange år vært rykter om at Elvis nå er død. Og da mener vi den artistiske varianten.

- Mange av mine studenter kjenner ham bare svakt. De betrakter ham som en komisk figur, sier professor i popkultur Andrew Bergstein ved universitetet i Pennsylvania.

Nylig oppnådde Elvis også bare en 14.-plass da tidsskriftet New Musical Express kåret pop- og rockhistoriens viktigste aktører. Metzner fnyser av begge deler.

- Den kåringen forstår jeg lite av. Der vant The Smiths, og de fleste jeg har snakket med har aldri hørt om det bandet. Jeg har ingen tro på at Elvis-kulturen er utdøende. For eksempel er 30 prosent av våre 1500 medlemmer født etter 1972. Og husk at han solgt en halv milliard plater etter sin død. Elvis Presley kan aldri bli borte.