Den store fakturaen

First House sine oppdrag for politikerne i Telemark handler ikke om softis eller baconpløse. Den handler om politikere som ikke vil gjøre jobben sin.

Det er denne fakturaen politikerne i Telemark bør konsentrere seg om
Det er denne fakturaen politikerne i Telemark bør konsentrere seg omVis mer
Meninger

Etter å ha blitt grundig avkledd av NRK har First House delvis lyktes i å styre debatten inn på et fordelaktig spor. Det vil si: fordelaktig for dem selv. De har gått med på å betale tilbake litt småpenger og beklaget «den negative oppmerksomheten saken har fått».

Problemet er at for mye fokus har vært på den lille fakturaen; nemlig softis med strø. Alt for lite fokus har det vært på den storefakturaen. De seks millionene med skattekroner politikerne har betalt First House for å gjøre politikernes jobb.

Å tiltrekke seg næringsliv og drive lobbyvirksomhet (eller snakke med andre politikere som det egentlig heter) er nemlig politikernes egen jobb. Det er faktisk en av grunnene til at skattebetalerne finansierer folk på fulltid til å drive med slikt.

En helt vanlig politikerjobb
Gjennom å betale profesjonelle lobbyister til å gjøre en helt vanlig politikerjobb sender politikerne en velplassert finger i retning av de som har stemt på dem og gitt dem tillit i den naive tro at de selv vil forsøke å få gjennomslag for sine standpunkter. I tillegg bidrar de til å mystifisere et helt ordinært fenomen i et demokrati; at folk snakker sammen. Med en salig blanding av konsulentvissvass og næringslivsrettet  New age- retorikk , har de dresskledde sjarlatanene i First House tydeligvis klart å forlede de folkevalgte i Telemark fylkeskommune til å tro at de selv er ute av stand til å håndtere disse møtene.

Noe av fordelen med det norske flerpartisystemet er at politikere fra alle ideologiske grøfter blir tvunget til å sette seg sammen og komme frem til fornuftige løsninger uavhengig av personlige kjepphester. Det var den tankegangen og viljen til å prate sammen som satte fart på oljeeventyret, som sikret en bred oppslutning om velferdsstaten og det vil være den tilnærmingen som løser store samfunnsutfordringer også i årene som kommer. Å plutselig skulle bruke konsulentbyråer som mellomledd i disse prosessene er snakk om en helt vanvittig mangel på respekt for skattebetalernes penger, men også en tilsvarende mangel på respekt for velgernes tillitt. 

Se på bunnlinja 
Det er dessuten ganske lett å komme i kontakt med politikere i Norge. Spesielt hvis du er politiker selv. Og spesielt hvis du er fylkesordfører for Arbeiderpartiet. Du trenger ikke First House til å gjøre det. Hvis du som politiker leser dette, trenger du ikke stole på meg. Det holder å se på bunnlinja. 0 står det der. 0 for 0 arbeidsplasser skapt. For en beskjeden sum på 6 millioner. 

På tide å betale den store fakturaen 
First House vil gjerne betale tilbake den lille fakturaen. Dere vet, den for redbull og softis. På samme måte burde Telemarks politikere vurdere sterkt å betale den store fakturaen. Den som følger av at de ikke har ønsket å gjøre jobben sin.

Politikere er folkevalgt. Det er ikke First House. Vi velger politikere vi har tillit til (eller i hvert fall ikke åpenbar mistillit til) fordi vi tror (eller ihvertfall håper) at de vil noe med kommunene, fylkene og landet. Da er det ikke for mye forlangt at de gjør jobben selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.