Den store festen

Mia Gundersen skal feire nyttår to ganger. Arne Hjeltnes venter 250 gjester. Alex Rosén skal dele strand med to millioner brasilianere. Men de fleste norske kjendisene skal gjøre som Bjørn Rune Gjelsten: Feire hjemme sammen med familie og venner.

wwwor skal du?

- Jeg skal sammen med familien til hytta på Hafjell og ha en rolig feiring på fjellet, forteller Bjørn Rune Gjelsten.

Også skuespillerparet Toralv Maurstad og Beate Eriksen velger nyttårsfeiring i norsk natur. Cæsar-stjernene begynner allerede tidlig om morgenen når de sammen med venner drar ut på Stad-havet for å fiske. Deretter setter de seg i fly for å komme seg rundt til et utvalg av Vestlandets høyeste topper hvor det skal skåles til fantastisk utsikt. Og, når mørket senker seg, «mediteres i ettertanke til solnedgangens melankoni».

- På kvelden skal vi spise det vi har fisket og funnet på turen. Jeg gleder meg, forteller Beate Eriksen.

Vet ikke

Baba Nations vokalist Erik Røe representerer en stor gruppe av kjendisene: Han vet ennå ikke hva han skal gjøre.

- Jeg ser ikke framover, men jeg havner alltid på noe kult. Jeg vurderer en fest på St. Tropez, hvis vi ikke får en fet jobb et eller annet sted, sier han.

Sukkerklump og a-kjendis Mia Gundersen har derimot hatt planene klare i lengre tid. Det blir høylytt feiring i Stillehavet.

- Jeg drar sammen med en god venninne og 80 andre nordmenn. Vi skal krysse datolinjen og feire nyttår to ganger, først på Fiji og så på Cook Island. Vi skal innom Hawaii, og kanskje blir det noen øde øyer også, men jeg håper de ikke blir for øde for to enslige jenter, hehe...

Til varmere strøk drar også Alex Rosén som skal feire nyttår i Brasil.

Arne Hjeltnes holder seg imidlertid, som norske kjendiser flest, i Norge. Han booket Rainbow hotel Oslofjorden for 14 år siden. Siden har han betalt avdrag.

- Vi blir over 250 personer, og det ligger an til en heidundrende fest med masse overraskelser. At jeg skal opptre, er nok ikke en av dem, understreker han.

Gruer seg

- Jeg synes en vanlig nyttårskveld er en stor nok påkjenning, beklager Knut Faldbakken. Han satser på en rolig samling på Hamar med venner, god mat og vin. Men likevel:

- Jeg prøver å la være å tenke på det. Jeg gruer meg noe jævlig for stresset rundt dette årsskiftet, sier forfatteren.

Han får støtte av Robinson-deltaker Christer Falck:

- Jeg driter i nyttårskvelden og synes det hele er en latterlig greie, sier Falck som skal ha vareopptelling i platebutikken sin og ikke regner med å være ferdig før over midnatt. Da leier han kanskje en video.

Velger det sikre

De norske kjendisene gjenspeiler i stor grad det reiseselskapene nå i stor grad erfarer: Nordmenn flest vil gå inn i tusenårsskiftet i trygge omgivelser hjemme sammen med familie og venner. Typisk norsk?

- Nei, egentlig ikke. Vi ser den samme trenden i hele Nord-Europa, forteller informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson.

Norges største reisearrangør har nå halvert prisen på flere nyttårsreiser. Belegget er 20-25 prosent under fjoråret, og fortsatt står over halvparten av reisene ledige.

Professor i sosiologi ved universitetet i Tromsø Tom Johansen er ikke det minste forbauset.

- Det er et velkjent reaksjonsmønster at når det er usikkerhet i vente, velger folk det sikre.

ANTREKET KLART: Mette Iversen ønsker å stæsje seg mer opp på nyttårsaften enn det er anledning til i Robinson på TV3.