Den store filmsommeren

Vi ga en jury en vanskelig utfordring: Velg de mest   betydningsfulle filmene fra de siste 25 åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Fra og med i morgen kan du nominere dine egne favorittfilmer fra de siste 25 årene til en egen folkeliste. Følg med på Dagbladet.no/filmkanon

Sommerkåringer er nærmest blitt tradisjon i Dagbladet. For to år siden utropte vi Norges ti mest fremtredende intellektuelle. Kåringen ble debattert og omstridt. Da vi i fjor valgte ut de 25 beste skjønnlitterære verkene fra de siste 25 åra, var det mange som fulgte begeistret med, men også noen få som rynket på nesen igjen. Samtidig er det slik at uansett hva man måtte føle om lister, er det alltid bedre å være på dem, enn å ikke være det. Og når vår jury i år har satt seg ned og kåret de 15 mest betydningsfulle filmene, både norske og internasjonale, fra de siste 25 åra, vil noen filmskapere dessverre helt sikkert føle seg forbigått og glemt.

SAMTIDIG er det slik at en kåring alltid styres av subjektivitet. Og for i det hele tatt å kunne enes om 15 filmer, valgte vi å avgrense oss til de mest betydningsfulle filmene fra de siste 25 åra. Dette både fordi «best» er et svært subjektivt kriterium og derfor vanskelig å bli enig om i fellesskap, og fordi «de mest betydningsfulle» gir større plass for verkets betydnings- og resepsjonshistorie: En film fra 1982 kan ha vært særdeles viktig da den kom, og for filmer som fulgte – men ikke nødvendigvis være en «beste»-film i dag, målt i vår tids skarpe lys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer