METAL-GUD: Rob Halford i Judas Priest er 59 år gammel, men har fremdeles en imponerende stemmeprakt. Foto: Rune Johansen, BA
METAL-GUD: Rob Halford i Judas Priest er 59 år gammel, men har fremdeles en imponerende stemmeprakt. Foto: Rune Johansen, BAVis mer

Den store heavy metal-festen

Trang start til tross, Judas Priest reiste kjerringa på avslutningsturné.

KONSERT: Bergen (Dagbladet.no) Hva skulle metal-verden gjort uten Judas Priest?

Birmingham-kvintetten har satt dype spor etter seg i musikkhistorien og det kan mange av dagens hardrockere takke dem vel for. 

De gnistrende soloduellene, den kjappe riffingen og ikke minst Rob Halford, metal-gudens, gjennomborende falsetthyl har preget både gammel og ny heavy metal i snart 40 imponerende år.
 
Årets «Epitaph»-turné er ettersigende bandets siste, og anledningen benyttes til å ta et dypdykk i katalogen.

Alle platene utenom Ripper Owens-albumene er representert, noe som gir seg utslag i kuriøse og vellykkede innslag som «Blood Red Skies» fra utskjelte «Ram it Down» og trollgamle «Starbreaker». Men det kanskje aller morsomste gjenhøret er «Turbo Lover» fra bandets lettere eksperimentelle album, «Turbo».

HORNA I VÆRET: Rob Halford viser Bergen metal-tegnet. Foto: Jarle H. Moe
HORNA I VÆRET: Rob Halford viser Bergen metal-tegnet. Foto: Jarle H. Moe Vis mer

Men før vi kommer dit i konserten, er det dessverre et par faktorer som er i ferd med å spolere avskjedsfesten for enkelte av de fremmøtte. 

Vinden slenger lyden veggimellom på den åpne betongplassen og på flankene låter det innledningsvis veldig grøtete. Første del av konserten blir derfor en tung jobb for metalens yppersteprest.

Men så skjer det noe rundt «Night Crawler», kveldens første virkelige høydepunkt. Allsangen ljomer, bandet kvikner til og plutselig så låter det ikke så verst lenger.

Derfra og ut er det parademarsj. Halford bytter kostymer, demonstrer at han fremdeles har robotgangen inntakt, og hylene sitter imponerende godt i Bergenssolnedgangen.

Da er det bare for Scott Travis å hamre taktfast i vei mens Ian Hill vugger stødig på sin tilmålte kvadratmeter og Glenn Tipton duellerer med nykomling Richie Faulkner, som erstattet KK Downing tidligere i år. Musikalsk gjør alle sammen en glitrende jobb. Faulkner spesielt, fremstår som en kjærkommen vitamininnsprøytning.

Kveldsolen hindrer fullt utbytte av det medbrakte lasershowet, men det er tydelig at gjengen har pyntet litt ekstra på scenerigget i anledning avskjeden.

Det pumper i gassflammer og røykkanoner, og det kan se ut som om Rob Halford har fått seg en ekstra fin motorsykkel å ruse i gang «Hell Bent for Leather» med for anledningen.

«You?ve Got Another Thing Coming» og «Living After Midnight» avslutter Judas Priest-historieleksjonen med høy allsangfaktor og publikum takket ydmykt for forelesningen.