Den store hjemkomsten

NEW YORK (Dagbladet): Linn Ullmanns «Før du sovner» har fått strålende krtikker i USA. Nå legger debutanten amerikanerne regner for sin egen, ut på en litterær rundreise.

Det første Linn Ullmann (33) gjør når hun kommer til New York, er å spise seg kvalm på pannekaker med smør og sirup, bacon og pølser. Tyskland 30000Italia 25000Spania, første opplag 17000Nederland, tredje opplag nær 20000Finland 10000 og 12000 til bokklubbSverige 10000Danmark 7000Store opplag i Frankrike og HellasForhandlinger pågår med Taiwan og LitauenI Norge billigbokutgave 20000

- Slik er det hver gang, og jeg glemmer alltid hvor kvalm jeg blir, sier forfatteren.

New York er byen i Linn Ullmanns hjerte. Her vokste hun opp som tenåring, og det er denne byen som har inspirert deler av debutromanen hennes. I tillegg er det New York og amerikansk populærkultur som preger synet hennes på kunst og kultur. Og forlaget, Viking, presenterer henne nærmest som amerikansk med vektlegging av utdannelsen fra New York University.

Det er mer salgspotensial i å ikke være for utenlandsk i USA. Og far og mor, Ingmar Bergman og Liv Ullmann, brukes heller ikke som salgstriks. Kjendisunger er det nok av i dette landet, og Linn Ullmann står støtt på egne bein. I tillegg har hun fått seg agent i Hollywood, som holder styr på de mange som er interessert i å filme boka.

- Filmrettighetene er ikke solgt. Verken Spielberg eller Coppola var interessert, sier hun lattermild. Men at det er interessante tilbud der ute, er like sikkert som at boka hennes ligger synlig framme hos mange av New Yorks bokhandlere.

Kommer hjem

- Jeg elsker New York. Jeg elsker amerikansk populærkultur. Bare skriv det. Mange nordmenn dyrker sine fordommer mot USA, men jeg opplever at jeg på en måte kommer hjem. Her kan jeg vise veien. Jeg som er helt uten stedsans, sier Linn Ullmann.

Vi sitter på den tradisjonsrike kafeen Barney Greengrass på Upper West Side og mesker oss med pastrami-laks og store kopper svart kaffe. Nypresset appelsinsaft glir ned på høykant hos Linns sønn Halfdan (9), som har fått skolefri og får være med mamma.

Pannekakene preger fremdeles Linn Ullmann, men ekte New York-bagels må hun ha i den nesten hundre år gamle kafeen.

- Svær frokost hos Barney Greengrass og en tur i Central Park. Det er søndag for meg, sier hun drømmende.

Linn bodde sporadisk i New York sammen med sin mor, Liv Ullmann, fra hun var ni år til adressen ble fast i 15-årsalderen. Først da Linn Ullmann var 22 år satte hun kursen mot Norge. Da hadde hun flyttet hjemmefra til det såkalt finere Upper East Side for siden å finne krypinn i den fargerike bydelen Greenwich Village. Og hun tilbrakte mang en onsdag på Nuyrican Poetry Cafe i East Village. Der var publikum jury og rangerte diktoppleserne helt som det passet dem på en skala fra null til ti.

- Et herlig sted, sier forfatteren, som den gangen var litteraturstudent.

21 land

- Du fikk voldsomme ovasjoner på bokmessen i Frankfurt. Boka di er solgt til 21 land, og du ble trukket inn i selskapslivet sammen med berømte forfattere som Tom Wolfe?

- Ja, det var voldsomt. Tom Wolfe kunne ikke snakke. Han sa han hadde halsbetennelse, men jeg tror han lurte folk. Han var sikkert lei av å prate, samtidig som han fikk masse oppmerksomhet. Det trikset skal jeg huske til en annen gang, sier Linn Ullmann, som har kommet over skrekken hun følte ved å stå fram som forfatter og lese fra boka si.

- I Frankfurt drømte jeg at jeg hadde glemt å kle på meg før jeg skulle møte folk. Jeg var vel skrekkslagen ved tanken på å bli avslørt. Det er viktig å huske at man skal ta seg selv på alvor som forfatter, men man må ikke begynne å tro på sin egen såkalte «hype». Akkurat det er det mye av rundt boklanseringer, sier 33-åringen som med suksessen så langt har fått økonomisk rom til å skrive på sin andre bok.

- Den blir nok ikke ferdig før om ett år, sier hun og avkrefter ryktene om at hun er blitt millionær. Men tjene penger gjør hun, og det er det hun vil si om penger.

Også på norsk

Den litterære rundreisen i USA, som inkluderer ti store byer, gleder Linn Ullmann seg til. Hun skal sitte og lese i bokhandel etter bokhandel. Litt norsk blir det også, for å gi lytterne en følelse av vårt språk, sier hun. Og det fine er at det faktisk handler mer om boka enn henne selv, legger hun til. I New York sitter det alltid mennesker og lytter til forfattere i kveldsåpne bokhandler.

- Etter at jeg begynte å reise rundt på denne måten, har jeg skjønt hvor raus og viktig Jostein Gaarder har vært på sine litteraturrunder. Han har brukt sin rolle som ambassadør for norske forfattere i utlandet. Og han har særlig framhevet såkalte smale og mindre synlige forfattere. Det er flott gjort, sier Linn Ullmann, som har sin opplesning hos Barnes & Noble på kulturbevisste Upper West Side før hun flyr ut av hjembyen New York i kveld.

Ifølge New Yorks tidligere borgermester, Ed Koch, tar det bare tre uker å bli en ekte newyorker. Men det er bare hvis man har begynt å gå fortere, snakke fortere og tenke fortere. Og Linn Ullmann snakker stammespråket etter to dager, sier hun.

- Jeg snakker dobbelt så fort og gir inntrykk av alltid å ha dårlig tid. Det er trikset, sier Linn Ullmann og praier en av byens gule taxier. Hun skal til agenten sin. Og hun har dårlig tid.