Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den store illusjonen

For 22 år siden brakte «Total Recall» en desorienterende lek med virkeligheter inn i Hollywood. Nå har nyinnspillingen kommet.

DRØM OG VIRKELIGHET: Douglas Quaid (Colin Farrell) mistenker at han egentlig er en annen enn han tror i nye «Total Recall». Originalfilmen fra 1990 bebudet en æra av storfilmer der helten på tvile på den mest grunnleggende empiri: Hva han ser, hører, husker, og kjenner under fingertuppene.
DRØM OG VIRKELIGHET: Douglas Quaid (Colin Farrell) mistenker at han egentlig er en annen enn han tror i nye «Total Recall». Originalfilmen fra 1990 bebudet en æra av storfilmer der helten på tvile på den mest grunnleggende empiri: Hva han ser, hører, husker, og kjenner under fingertuppene. Vis mer

Tenk om det du tror er virkelighet, ikke er det. Tenk om det du tror er drøm, er sant.

Leken med forskjellige dimensjoner og alternative virkeligheter er blitt så vanlig i populærkulturen at det er ett å glemme hvor oppsiktsvekkende slike ideer en gang var. Denne uken hadde «Total Recall» kinopremiere. Filmen er en slags nyinnspilling av actionfilmen ved samme navn fra 1990, plukket fra hverandre og satt sammen på nytt, der Colin Farrell erstatter originalens mimikkfri Arnold Schwarzenegger i hovedrollen som Douglas Quaid.

Quaid er en hvermannsen som har underlige drømmer om et annet liv, og bestemmer seg for å utforske dette ved å få implantert kunstige minner av det lyssky selskapet Rekal. Implantøren oppdager at det finnes undertrykkede minner hos Quaid fra før. Et plutselig angrep styrker mistanken om at han ikke er den han tror han er. Like etterpå begynner kvinnen som til nå har kalt seg hans kone, å skyte på ham.

Den opprinnelige «Total Recall» bebudet en tid der online-spill og reality-tv skulle grumse til grensene mellom fantasi og virkelighet. Den var den første store blockbusteren som hadde som premiss at hverdagen ikke var annet enn en kulisse, en konstruksjon. Senere kom blant annet «The Matrix» (1999), «Avatar» (2009) og «Inception» (2010), der fortumlede helter plugges inn og ut av virtuelle rom med innovativt interiør. Men det litterære forelegget for 1990-versjonen av «Total Recall» var forbløffende mye eldre.

Filmen er svært løst basert på novellen «We Can Remember It For You Wholesale» av Philip K. Dick, først utgitt i 1966. Science fiction-forfatteren Philip K. Dick var en pengelens kultfigur frem til sin død i 1982, kort tid før den første filmen basert på en av bøkene hans, «Blade Runner», kom ut og ble en umiddelbar klassiker. Senere er det blitt rift om rettighetene til Dicks etterlatte verker, som har lagt grunnlaget for en rekke blockbustere, blant annet «Total Recall», «Minority Report», «Paycheck» og «The Adjustment Bureau».

Kanskje kom suksessen så sørgerlig sent fordi Dick var forut for sin tid. Gjennom historiene han skrev på femti- og sekstitallet stilte han spørsmål om hvordan man kan gjenkjenne det genuint menneskelige i en verden av etterlignet menneskelighet, om det er mulig å bli slukt og ødelagt av den stadig mer overbevisende illusjonen og eskapismen man selv oppsøker. Dette var spørsmål som ble stadig hyppigere stilt noen tiår senere, i takt med en rivende teknologisk utvikling.

Dicks spill med konkurrerende virkelighetsoppfatninger er en dramaturgisk gavepakke til filmskapere. Det gjør at skurken alltid har et ekstra ess i ermet. Selv om helten har overtaket, kan motstanderen snu situasjonen ved å si: Men det er ikke dette som er sant. Du er ikke den du tror. Konsekvensene av å handle er ikke de du tror de er. Den som allerede har opplevd virkeligheten bli snudd opp ned én gang, vet at det kan skje igjen.

Filmene basert på Dicks bøker følger alltid en desorientert hovedperson som må lære å stole på egne instinkter i møte med en verden bestående av forræderier og luftspeilinger. De appellerer til en grunnleggende paranoia: At alt livet ditt er basert på, kan være et blendverk.

En av de viktigste forskjellene på «Total Recall» fra 1990 og «Total Recall» fra 2012 er at planeten Mars, som er et viktig åsted i den første filmen, ikke finnes i den siste. Der foregår all handling på jorda. For 2012-publikummet er den indre, mentale romodysseen fantastisk nok. 

DEN GANG DA: Arnold Schwarzenegger spilte Douglas Quaid og Sharon Stone hans livsfarlige kone i den opprinnelige «Total Recall» fra 1990.
DEN GANG DA: Arnold Schwarzenegger spilte Douglas Quaid og Sharon Stone hans livsfarlige kone i den opprinnelige «Total Recall» fra 1990. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media