Den store illusjonen

SEXOLOGI: Kvinners glede av penis i skjeden

SEX-DEBATT: Kvinners vaginale (u)følsomhet var tittelen på debattinnlegget til litteraturviter Torill Torp-Holte i Dagbladet 16. januar. I sitt innlegg reagerte hun på mine uttalelser i et intervju jeg ga til samme avis 8. desember i fjor, i forbindelse med saken om pornosladden i Høyesterett. I intervjuet sa jeg blant annet; «Det er nå engang slik at det er forskjell på menn og kvinner. Kvinnens skjede er nesten uten følelser, mens mannens penis er veldig følsom.» I sitt innlegg skriver Torp-Holte blant annet; «Det er selvfølgelig flere enn meg som vet at så urimelig og forkjært er verden og de to kjønns genitalia ikke innrettet. Skapelsesarbeidet er bedre utført enn dette! Det underlige er derfor at dette kan man godt hevde i en norsk avis i dag -- attpå til som sexolog - uten å bli møtt med en bunke protester.» At det ikke kom en «bunke protester» i etterkant av intervjuet i Dagbladet, burde ha fortalt Torp-Holte at de fleste kvinner kanskje kjente seg igjen i beskrivelsen. For det er et faktum at kun ytterst få kvinner oppgir at de har stor fysisk nytelse av penis i skjeden, i forhold til den nytelse de føler ved stimulering av klitoris.

MENNESKE-HUNNEN ER, etter det jeg vet, den ene av kun to hunner blant pattedyrene som har en klitoris som sitt fysiske seksuelle lystsenter. På klitoris er det samlet mer enn dobbelt så mange nerveender som det er på mannens penishode - antall nerveender er helt avgjørende for hvor følsomt et område på kroppen er.

Så viselig er kvinnen utviklet at lystsenteret klitoris er plassert utenfor skjeden, hvor den kan nås for stimulering både av mannen og kvinnen, og om ønskelig også mens hun har penis i skjeden. Klitoris er, med sin plassering, i trygg avstand fra skjeden. Som fødselskanal sier det seg selv at skjeden ikke kan ha samme følsomhet som det klitoris og mannens penishode har - og derfor har altså kvinnen fått sitt lystsenter utenfor fødselskanalen. Antall nerveender i skjedeveggen er av samme grunn minimale, sammenlignet med antallet på klitoris. At kvinner skal ha samme glede av penis i skjeden som det menn har, er en illusjon, og har vært en ønskedrøm og unnskyldning for mange menns elendige seksuelle prestasjoner gjennom generasjoner. Ofte basert på uvitenhet om kvinnens anatomi og ufølsomhet for hennes seksuelle lyster og behov.

SÅ BASTANT og veletablert har denne illusjonen vært, også blant kvinner selv, at noen kvinner tyr til løgn når de blir spurt om dette for å kunne være som «alle andre kvinner», som de har blitt overbevist om lever opp til det «normale», og derfor får orgasme kun ved den stimulering de får av vaginalt samleie.

I tillegg til mannens penislengde, oppgitt anonymt og basert på mannens egen måling, er antagelig dette det spørsmålet det gjennom tidene har vært mest feilrapportering om ved diverse vitenskaplige sex-undersøkelser. Utallige er de kvinner som etter mange år, både for seg selv og partneren, endelig har innrømmet at deres orgasmer i alle disse årene kun har vært et spill og en bløff. Mange har levd dette dobbeltlivet, samtidig som de selv i det skjulte ved onani har sørget for sine virkelige orgasmer.

Forkjemperen for kvinners orgasme framfor noen, Betty Dodson, har sagt; «En av de største tragediene innen seksualiteten skjedde da Dr. Sigmund Freud formulerte sin teori om at klitoris er en barnslig kilde til nytelse, og at etter som kvinnen blir mer moden, overføres hennes seksuelle opplevelse til skjeden. Denne teorien har hindret utallige millioner kvinner fra å oppleve orgasme,»

I HITE-RAPPORTEN fra 1981 oppga kun 26 prosent av kvinnene å få orgasme under vaginalt samleie. 19 prosent oppga å oppleve det en sjelden gang. Så mange som 24 prosent oppga å aldri ha opplevd orgasme under samleiet. Tilsammen viser «Hite-rapporten» at nesten 8 av 10 kvinner ikke opplever orgasme ved kun vaginal stimulering. I følge undersøkelsen «Sex i Sverige» fra 1996 oppga 69 prosent av kvinnene at når de onanerte så konsentrerte de seg hovedsakelig om klitoris, mens kun tre prosent hovedsakelig konsentrerte seg om skjeden.

Kvinners onani skjer altså nesten alltid med stimulering av klitoris. Når kvinner selv hovedsaklig kjøper vibrator for bruk på klitoris, og ikke dildo for bruk i skjeden, sier også dette noe om hva kvinner prioriterer. Ikke bare for bruk ved alenesex, men også ved parsex, da bruk av vibrator for mange har blitt en naturlig del av parsexen.

Som Torp-Holte helt riktig påpeker i sitt innlegg kan vi kvinner også få orgasme med utgangspunkt i skjeden. Det skjer vanligvis ikke ved opplevelsen av at penis beveger seg inn og ut av selve skjeden, men via direkte stimulering av området innerst i skjeden ved livmorhalsen, eller ved støt av penishodet mot G-punktet, gjerne i en samleiestilling som gjør at penishodet lettere treffer fremre del av skjedeveggen. Dette krever god anatomisk kunnskap hos mannen, og den dype orgasmen vil i mange tilfeller stille ekstra krav til mannens penislengde, eller at han stimulerer de rette punktene ved å bruke fingre eller leketøy.

HADDE LITTERATURVITER Torill Torp-Holte tatt for seg lett tilgjengelig litteratur om dette fagområdet, ville hun selv kunnet konstatere disse fakta for kvinner generelt. Jeg setter imidlertid pris på at hun setter søkelys på problemet. Det i seg selv bekrefter at det fortsatt er mye å gjøre med folkeopplysning innenfor feltet seksualitet.

Når Torp-Holte i sitt innlegg avslutter med å henvise til «normalt samleie», bidrar hun dessverre ytterligere til å holde liv i illusjonen om at «normale» kvinner skal forvente, og stadig vente på, den riktige orgasmen av penis i skjeden.