Den Store Kjærlighetssorgen

Profesjonell debutant om Den Store Kjærligheten.

BOK: Finnes Den Store Kjærligheten? Er det bare én der ute til hver av oss? Dette er spørsmål tyskfødte Yvonne C. Kuhn stiller i «Det er trikken i ditt liv», boka som ble en av tre vinnere i Gyldendals store kjærlighetsromankonkurranse.

Hundeaktig

Hovedpersonen Bitt er bibliotekar, gift og med en sønn på fire år. Hun trenger vin for å komme i humør, og gin for å sove. Og det er bare når hun er ondskapsfull at hun kjenner noe som likner tilfredshet. Eller også når hun en sjelden gang klarer å skjule overfor den stadig mer hundeaktige samboeren at «hun har det samme forholdet til ham som til underlivssopp».

Årsaken til Bitts tilstand er kjærlighetssorg. For hele Bitts tilværelse består enten i å glemme eller gjenerindre Han; en amerikaner hun bodde sammen med i Praha åtte år tidligere. Inntil Han bare reiste. Et av Kuhns ærend i boka er å skildre en kjærlighetssorg så sterk at den er å sammenlikne med en psykose.

Tørrvittig

Noe hun klarer, ved hjelp av en språklig profesjonalitet som gjør at hun kan tillate seg å bruke begrep som Han og Den Store Kjærligheten. Her er en tørrvittig, observerende distanse som balanserer mellom alvor og grov komikk. Spesielt i de ondsinnede karakterstikkene, som vel må sies å være Kuhns styrke. Som av Bitts grå venninne, som til Bitts irritasjon «plutselig begynner å snakke litt nasalt, noe som høres ut som selvtillit».

Hva tittelen henspiller på? Jo, trikken i Praha der Bitt traff sin elskede for første gang. Men tittelen er også et av de mange gode bildene i denne boka: «Kanskje det bare finnes en til hver allikevel. (...) Når den rette kommer, da er det bare å sette seg tilbake og nyte turen.»