DEBATT

Norske verdier:

Den store klassereisen

Mormor har ikke foretatt en klassereise, men vært med på den store klassereisen hele Norge har foretatt.

KLASSEREISE: Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre, skriver om Norges store klassereise, og verdien som lå til grunn. Foto: Tom A. Kolstad / NTB Scanpix
KLASSEREISE: Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre, skriver om Norges store klassereise, og verdien som lå til grunn. Foto: Tom A. Kolstad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter krigen forlot mormor familie og venner i Nord-Norge for å få seg jobb i Oslo. Hun hadde ikke råd til lugar, og husker enda med takknemlighet mannskapet på Hurtigruten som lot henne sove i området utenfor lugarene til første klasse. Hennes første post var som barnepike hos en legefamilie i Helgesensgate ved Sofienbergparken i Oslo. Hun mener selv hun var på hils med Werna Gerhardsen, som trillet lille Rune rundt i nabolaget.

Etter hvert ble hun først værelsespike, så servitør, på Hotell Viking, som sto ferdig til OL i Oslo i 1952. Hun endte sitt yrkesaktive liv som servitør på The Scotsman, der hun serverte halvlitere til gutta og snitt til jentene. Mormor har, i motsetning til sitt barnebarn, aldri røyket eller drukket.

Da hun hørte at jeg hadde meldt meg inn i Høyre, sa hun ‘æ huske da han Willoch kom te makta’. Den nordnorske dialekten måtte alle nordlendinger som kom sørover slipe vekk for å få seg husvær og jobb på femtitallet, men noe sitter igjen.

Det hun husker er egentlig at Høyre i Oslo fjernet boligreguleringen som gjorde at hun som enslig dame endelig kunne få et større sted å bo enn det hun fikk lov til gjennom boligreguleringen på 70-tallet. Og så fikk hun i praksis lønnsforhøyelse gjennom skattelette, slik at hun kunne kjøpe en varm vinterkåpe på én lønning i stedet for å spare på to måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer