Den store maktjakten 2018 er nå i gang

Radikale Bernie Sanders bygger seg opp mot Trump via byrådslederen i New York. Giske-saken aktualiserer byrådsleder Raymond Johansen som ny Ap-leder.

MAKTKAMPEN: Enn så lenge virker jurist og nestleder Hadia Tajik (34) for ung–også for et parti i krise. Selv Gro Harlem Brundtland var 42 år før hun overtok som partileder. Men vi kan merke oss hvem stortingspolitiker Tajik kom skrånende over Youngstorget med, på vei inn til sentralstyremøtet: Oslos rørleggerutdannede byrådsleder Raymond Johansen (56), tidligere statssekretær og partisekretær. Foto: Christian Roth.
MAKTKAMPEN: Enn så lenge virker jurist og nestleder Hadia Tajik (34) for ung–også for et parti i krise. Selv Gro Harlem Brundtland var 42 år før hun overtok som partileder. Men vi kan merke oss hvem stortingspolitiker Tajik kom skrånende over Youngstorget med, på vei inn til sentralstyremøtet: Oslos rørleggerutdannede byrådsleder Raymond Johansen (56), tidligere statssekretær og partisekretær. Foto: Christian Roth. Vis mer
Publisert

To viktige politiske hendelser har innledet det nye året i henholdsvis USA og Norge:

1. januar troppet USAs radikale ledestjerne Bernie Sanders opp i iskalde New York for å innsette byens nyvalgte byrådsleder: demokraten Bill de Blasio (56). Sanders sverget ham inn for en ny fireårsperiode etter de Blasios knusende valgseier i november.

I talen sin benyttet Sanders anledningen til å kritisere president Donald J. Trumps splittende politikk, samtidig som han takket de Blasio for å gjøre New York til «en av de meste progressive byene i USA». Seremonien kan bli den symbolske hendelsen som bygger opp de Blasio slik at han kan utfordre Trump til kamp om presidentmakten i 2020. Muligens da med støtte fra sin aldrende mentor Sanders, som i likhet med tidligere visepresident Joe Biden vil være over 80 år gammel i neste presidentperiode.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer