den store MISS forståelsen

Alle tror Miss World handler om å være pen.

- DET ER GEIR, JA. ET ØYEBLIKK. Skal bare bli ferdig her. Skal vi se... Yes, hello? One Coke, please. And one Jack Daniels.

Det er mandag kveld, klokka 23, kinesisk tid. Missegeneral Geir Hamnes står lent over en bardisk i Sanya, som ligger på den tropiske øya Hainan, helt nederst i Sør-Kina-havet. Her står Hamnes med en drink i den ene hånden og mobiltelefonen i den andre, og sier at han ikke skal fortelle hva slags temperatur det er der han befinner seg nå, for som han sier:

- Da blir dere bare sjalu.

Ved siden av Hamnes sitter Elisabeth Wathne (21) fra Mandal og Sørlandet, årets norske Miss World-kandidat, en av de største favorittene til å vinne hele pokalen, slik bookmakere ser det. Snart skal vi få snakke med henne. Men først vil Geir Hamnes gjerne komme med en liten oppdatering.

- I øyeblikket er det fire land som er videre til finalen: Irland, Bolivia, India og Venezuela. Bolivia vant den interne avstemningen blant jentene, mens Venezuela, hva kan jeg si, Venezuela er det mestvinnende landet i historien, så det er jo ikke akkurat noen bombe. Og så regner jeg med at Kina vil komme sterkt etter hvert. De er tross alt på hjemmebane, oppsummerer Hamnes.

- Hva med Norge?

- Norge gjør det veldig bra her nede. Å ja. Det skal dere vite. Norge er fortsatt med.

MISFORSTÅELSE NR. 1: Missekåringer er på vei ut.

2002 var et forferdelig år for missekåringer. Miss World-kåringen, som opprinnelig var lagt til Nigeria, måtte avbrytes og flyttes til London. Omstendighetene var tragiske: En satirisk artikkel i en nigeriansk avis som koblet Miss World og profeten Muhammed, utløste voldelige opptøyer og førte til at mer enn 200 nigerianere mistet livet.

Litt før rykket flere tidligere norske misser, deriblant eks-«Cape»-medlem Hanne-Karine Sørby, ut i VG og kritiserte Geir Hamnes\' misseorganisasjon for manglende oppfølging og sviktende opplegg under internasjonale finaler. Det var heller ikke første gang Hamnes var i søkelyset det året. I mars slo han ned en kvinne etter Frøken Norge-banketten, og ble kastet på glattcelle.

I det hele tatt: Hmm.

Men det var da. Nå, sier Geir Hamnes, nå er alt bare helt, som han uttrykker det, wow .

- Dette er på alle måter et mer harmonisk arrangement enn fjorårets. Det har vært snakk om SARS-viruset, jeg snufser litt, men det har visst ikke noe med det å gjøre. Og i dag var det en helt sinnssyk parade. Hele byen møtte opp. En halv million mennesker, var det noen som sa. Og på tv sa de at det var flere ute i byen nå enn da landets president var på besøk. Kan du tenke deg? Flere enn da presidenten var her! gjentar Geir Hamnes.

MISFORSTÅELSE NR. 2: Missekåringer handler om utseendet.

Norges Miss World kandidat Elisabeth Wathne har nesten sånn hvitt hår som bare små barn kan ha. Nå sitter hun trøtt og sliten i hotellbaren i Kina, etter en lang dag med representasjon, klesprøver, sightseeing og en veldig middels middagsopplevelse.

- Den verden vi lever i idag, er en egoistisk verden, sier hun.

- Den er altfor materiell. Jeg vil vise at det ikke er det materielle, men hvordan du har det inni deg, som betyr noe. Hvis ikke du har det bra inni deg, tenker jeg, da har du ingenting. Og hvis du er pen, men en bitch inni deg, da er du ikke pen. Ikke i mine øyne, sier hun.

Hvem som er penest bestemmes i år av en jury bestående av blant annet skuespiller Jackie Chan og manusforfatteren av «Sex og singelliv», Candace Bushnell. Men hva slags kriterier har de egentlig? Skjønnhet eller vinnende vesen? Intelligens eller pupper med svung? De formelle kravene på hjemmesiden til Frøken Norge sier at en miss må være født etter 1979 og være ugift. Hun må aldri ha vært gift noensinne, faktisk. Og hun kan ikke ha barn.

- Det er mange mørkhårede som har vunnet i det siste. Det er på tide at det er en blondine. Geir Hamnes sa at det er så lenge som 20 år siden sist, sier fjorårets norske Miss World-finalist, blondinen Kathrine Sørland (23), nå «Casino»-vertinne.

Hun tenker seg om.

- Men det er klart at hårfarge ikke har så mye å si, det er jo personligheten som er viktigst. Du må ikke være noen andre enn deg selv.

- Hvordan kan juryen vite hvem du egentlig er?

- Det er litt dumt. Det er ikke så lett for dem å vite, sier Kathrine, forteller at i fjor var det noen av missene som spilte mye ovenfor juryen. De var ikke seg selv. Og det avslørte ikke alltid juryen. Men likevel:

- Jeg vil tro at det er 60 prosent personlighet og 40 prosent skjønnhet, sier Kathrine.

Dance-artisten Caroline «Dina» Kongerud (18), hun med trancehit\'en «Bli hos meg», var med i Frøken Norge-finalen i år. Der ble hun slått av Elisabeth Wathne, men det var ikke på grunn av utseendet.

- Jeg tror Elisabeth vant fordi hun er litt eldre, moden og flink til å ta ansvar. Og klart, hun har jo utseendet med seg, da, sier Dina.

- Men det er vel en slags skjønnhetskonkurranse?

- Jeg ser på det mer som en erfaringskonkurranse. Jeg fikk mange erfaringer, sier Dina. Hun forklarer gjerne hva slags personlighet hun tror slår gjennom i Frøken Norge.

- Det viktigste er å være blid, åpen og snakke med folk. Å smile mye er en fordel.

- Hvorfor kan man ikke være gift eller ha barn?

- Hm, aner ikke. Kanskje gutta ikke synes det er noe morsomt.

MISFORSTÅELSE 3: Misser er opptatt av krig og fred og politikk og sånn.

Kathrine Sørland kom på 4. plass i Miss World i fjor, en svært god plassering. Selv tror hun grunnen er at hun fikk fram personligheten sin, blant annet i et 15 sekunder langt TV-opptak mot slutten av konkurransen.

- Vi fikk beskjed av TV-folka om ikke å snakke om krig og fred og sånn. Det er de så lei av. Vi skulle heller legge vekt på hvem vi er selv. Jeg klarte å vise at jeg ikke tok meg selv så høytidelig. Jeg hadde med meg en gris.

- En gris!

- En lekegris, Jeg tok fram grisen og hadde det litt morsomt med den. Den grynta. Den var kjempeskjønn, den grisen, Pig Bacon heter den, rosa. Og den grynta.

- Hva skulle den si om deg?

- At det er viktig for meg med venner. Å ha venner og ha det bra. Det er viktig å tenke litt annerledes, sier Kathrine.

- Selv om du er i en missekonkurranse, må du ikke tro at du kan redde verden.

Men Elisabeth Wathne har faktisk litt tro på at hun kan gjøre akkurat det. Helt siden hun var 15 år har hun planlagt å en gang dra til Romania, til et barnehjem som onkelen hennes er med på å drive. Hun vil hjelpe vanskeligstilte barn. Hennes nåværende jobb er på et pleiehjem for eldre i Mandal.

- Jeg drar til våren. Det går mot det. Det er nesten sikkert.

- Hva hvis du vinner Miss World?

- Ja, tenk hvis. Nei, da får jeg ta det senere. Da vil jeg jo uansett komme til å reise rundt og representere. Så får jeg kanskje mulighet til å hjelpe mennesker på veien, sier hun.

MISFORSTÅELSE 4: Han Geir Hamnes, er ikke han litt... suspekt?

- Geir er morsom. Han var ikke så mye med da vi var på tur. Men han er veldig til å ta vare på jentene. Passer på at det ikke skjedde noe galt, sier Dina.

- Han gjør en veldig bra jobb, sier Kathrine Sørland.

- Ja, her er jeg igjen. Nå har jeg vært og lagt beauty\'en vår, sier Geir Hamnes selv. Det nærmer seg midnatt på Sanya Sheraton Resort Hotel i Kina. Dette er 18. året på rad med missekåringer for Hamnes.

- For å ta det kort: De første årene måtte jeg jo slåss endel mot kvinnefronten, så vant Mona Grudt Miss Universe og gjorde det stuereint. Og så har det vært litt fram og tilbake opp gjennom årene, men jeg er her jo fortsatt.

- Og det er fortsatt gøy?

- Det har vel vært øyeblikk da jeg var inne på tanken om å kutte ut. Men nå har jeg snart 20-årsjubileum i denne bransjen. Og for å være ærlig: Jeg tror ikke det blir det siste jubileet, heller, sier Geir Hamnes.

MISFORSTÅELSE 5: Regn med bråk fra Kvinnefronten.

- Hvor er den finalen i år, da? lurer Kvinnefronten-leder Sigrid Angen.

- Den er i Kina.

- Javel, ja. Akkurat. Nei, vi pleier helst å demonstrere hvis det skjer noe her hjemme. Vi kunne skrevet leserinnlegg.

- Men dere gjør det ikke?

- Vi har ingen konkrete planer. Det er et ressursspørsmål.

- Dere er mot ennå?

- Jada. Det er bare så mange ting å reagere på.

Miss World-konkurransen vises på TVNorge lørdag kl. 21.30.

<B>SØRLANDSJENTE: «Elisabeth kommer fra Mandal, en liten by helt sør i Norge. For tiden jobber hun på et pleiehjem for eldre og syke. Hennes ambisjon er å bli stadig bedre i jobben sin», heter det på Miss World-arrangørens hjemmeside.