Den store prøven

Som fersk katolikk har man mye å undre seg over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR EN KIRKE jeg har gitt meg hen til, for en teologi! For en vrimmel av helgener, engler og martyrer, hver med sine formler og ritualer! Det kan synes som et livsprosjekt for en nykonvertert å sette seg inn i dette.

FOR BARE Å TA DETTE MED prestene. At de absolutt skal være menn. Og at de skal leve i sølibat. Hva kan meningen være med dette? For en eksprotestant er kirkens og pavens standhaftighet i dette spørsmål noe av en prøvelse. Det katolske nei til kvinnelige eller sågar bare til gifte, mannlige prester, kan jo leses som en primitiv berøringsangst overfor kvinner, på tvers av den rettferd mellom kjønnene vi alle holder som et gode i alle fall siden den franske revolusjon. Kan det være nødvendig?

VEL. JESUS VALGTE SELV bare menn som disipler til sin innerste krets. Det er på disse tolv at kirken bygges som institusjon. Ved å dele ut de hellige sakramenter i ubrutt rekke fra det første århundre og til i dag, har dette presteskap holdt frelsen levende. Dette gir en grunnleggende rasjonalitet til pave Benedikts steile holdning at det ville være helt uakseptabelt for en katolikk å ta imot sakramenter fra en kvinnelig prest. I tillegg kommer andre argumenter, dels praktiske og dels prinsipielle, de siste sprunget ut av den oppfatning som vi dessverre må erkjenne ligger dypt i hele vår kultur _ at seksualitet er noe fundamentalt urent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer