FRÅ VANG: Cally Monrad frå Vang i Valdres var den store stjerna som melde seg inn i Nasjonal Samling og vart teatersjef ved Det Norske Teatret i Oslo. Slik svikta ho mange. No er det klart for stykket "Cally" på same teater. Stykket er skrive av forfattar Ruth Lillegraven som her gir oss historia om Cally Monrad. Foto: Nasjonalbiblioteket/Utlån til oss frå Det Norske Teatret.
FRÅ VANG: Cally Monrad frå Vang i Valdres var den store stjerna som melde seg inn i Nasjonal Samling og vart teatersjef ved Det Norske Teatret i Oslo. Slik svikta ho mange. No er det klart for stykket "Cally" på same teater. Stykket er skrive av forfattar Ruth Lillegraven som her gir oss historia om Cally Monrad. Foto: Nasjonalbiblioteket/Utlån til oss frå Det Norske Teatret.Vis mer

IDEER:

Den store stjerna som svikta

Nytt teaterstykke på Det Norske Teatret om Cally Monrad (1879-1950). Cally Monrad? Kven i all verda er det?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Cally Monrad var ein gong ei stor stjerne på scenehimmelen. Om nokon i dag hugsar henne, er det gjerne for å ha vore teatersjef for NS under den tyske okkupasjonen. Men Monrad hadde ei lang og mangslungen karriere før den tid, som songarinne og forfattar, dramatikar, skodespelar og instruktør. Og ho hadde eit brokete og dramatisk privatliv, blant anna gifta og skilde ho seg fire gonger.

Cally Monrad blei fødd i 1879 i Vang i Valdres. Ho blei døypt Ragnhild Caroline, men blei berre kalla Cally. Far hennar var Olaf Peder Monrad, ein dyster og plaga sokneprest. Cally Monrad bestemte tidleg at ho ville synge og bli stor stjerne. I barndomen hennar dukka Edvard Grieg opp på prestegarden og spela for folket der, og truleg var det ei viktig inspirasjonskjelde for den ærgjerrige jentungen. Som vaksen heldt ho sjølv konsertar med Grieg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn