Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

IDEER:

Den store stjerna som svikta

Nytt teaterstykke på Det Norske Teatret om Cally Monrad (1879-1950). Cally Monrad? Kven i all verda er det?

FRÅ VANG: Cally Monrad frå Vang i Valdres var den store stjerna som melde seg inn i Nasjonal Samling og vart teatersjef ved Det Norske Teatret i Oslo. Slik svikta ho mange. No er det klart for stykket "Cally" på same teater. Stykket er skrive av forfattar Ruth Lillegraven som her gir oss historia om Cally Monrad. Foto: Nasjonalbiblioteket/Utlån til oss frå Det Norske Teatret.
FRÅ VANG: Cally Monrad frå Vang i Valdres var den store stjerna som melde seg inn i Nasjonal Samling og vart teatersjef ved Det Norske Teatret i Oslo. Slik svikta ho mange. No er det klart for stykket "Cally" på same teater. Stykket er skrive av forfattar Ruth Lillegraven som her gir oss historia om Cally Monrad. Foto: Nasjonalbiblioteket/Utlån til oss frå Det Norske Teatret. Vis mer

Cally Monrad var ein gong ei stor stjerne på scenehimmelen. Om nokon i dag hugsar henne, er det gjerne for å ha vore teatersjef for NS under den tyske okkupasjonen. Men Monrad hadde ei lang og mangslungen karriere før den tid, som songarinne og forfattar, dramatikar, skodespelar og instruktør. Og ho hadde eit brokete og dramatisk privatliv, blant anna gifta og skilde ho seg fire gonger.

Cally Monrad blei fødd i 1879 i Vang i Valdres. Ho blei døypt Ragnhild Caroline, men blei berre kalla Cally. Far hennar var Olaf Peder Monrad, ein dyster og plaga sokneprest. Cally Monrad bestemte tidleg at ho ville synge og bli stor stjerne. I barndomen hennar dukka Edvard Grieg opp på prestegarden og spela for folket der, og truleg var det ei viktig inspirasjonskjelde for den ærgjerrige jentungen. Som vaksen heldt ho sjølv konsertar med Grieg.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?