DEBATT

Debatt: Ulv og sau

Den store stygge sauenæringa

Det er behov for å klargjøre en del av de inntrykkene som har blitt skapt i debatten om sau og ulv.

SAU VS. ULV: Her er landbruksminister Jon Georg Dale sammen med sauene regjeringen ønsker å beskytte ved å ta livet av 47 ulver. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SAU VS. ULV: Her er landbruksminister Jon Georg Dale sammen med sauene regjeringen ønsker å beskytte ved å ta livet av 47 ulver. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Beslutningen om at det kan tas ut inntil 47 ulver kommende vinter har skapt sterke reaksjoner. I sosiale medier og avisspalter er det mobilisert mange ytringer, og nå rettes kanonene mot sauenæringa. Det er behov for å klargjøre en del av de inntrykkene som har blitt skapt i debatten.

«Sauenæringa har presset fram denne jakten»

Rovviltnemndene har ikke gjort annet enn å iverksette ulveforliket som ble inngått av et flertall på Stortinget før sommeren. Forliket forutsetter at det skal være plass til både ulv og beitedyr i norsk natur, og balansepunktet ble satt til 40- 60 ulver. Den siste offisielle tellingen, som ble gjort i april, viste at det var omtrent 90 ulv her til lands.

«Vinterens jakt vil utrydde den norske ulven»

Ulvene med tilhold i Norge er del av en felles norsk/svensk ulvestamme som ved siste telling ble beregnet til 430 dyr. Å ta ut inntil 47 ulv i Norge kan framstå som voldsomt, men det truer ikke bestandens eksistens. Det er heller ikke slik at uttaket vil fjerne halvparten av ulvene i Norge. Vi må forvente at mange av ulvene fra tellingen i april har fått valper i løpet av sommeren. I dag har vi mest sannsynlig opp mot 150 ulv bare her i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer