KOMMENTARER

Den store tillitsbristen

Dagens generalstreik er et uttrykk for at mye går fryktelig dårlig for den sittende regjeringen. Den satser imidlertid på å gjøre mest mulig ugagn før den blir byttet ut.

MØTER MOTSTAND: Statsråd Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven samler folk til landsomfattende generalstreik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTER MOTSTAND: Statsråd Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven samler folk til landsomfattende generalstreik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Meningsmålingene har helt siden oktober i fjor talt sitt tydelige språk. Velgerne er ikke fornøyd. De har fått en annen politikk enn den de så for seg ved valget. Høyre og Frp har tapt det som i lange perioder var et rent flertall. Deres samarbeidspartier Venstre og KrF har ikke vunnet det Høyre og Frp har tapt. Velgerne som har vendt dem ryggen har nesten alle gått til Ap og Jonas Gahr Støre. I det siste har KrF og Venstre dessuten raslet med sablene. Mange tillitsvalgte på høyt nivå er rasende på justisminister Anders Anundsen for hans utsendelses- og asylsøkerpolitikk.

Regjeringens forslag til statsbudsjett var starten på nedturen. Den viste høyrepartienes sanne ansikt, med skattelettelser for de rikeste og kutt til de svakest stilte. Et vedvarende rabalder om budsjettet er etterfulgt av en langvarig konflikt om arbeidslivspolitikken som har brakt regjeringen på kollisjonskurs med de store arbeidstakerorganisasjonene.

Dagens generalstreik iverksettes av de store hovedsammenslutningene LO, Unio og YS. Det er et virkemiddel som brukes veldig sjelden. I 1998 var det en to timers landsomfattende generalstreik mot sentrumsregjeringens budsjettforslag om å fjerne en feriedag. Den ble gjennomført selv om det raskt ble klart at det ikke ville være flertall for et slikt feriekutt. I 2003 var det trusler om generalstreik. Bondevik II-regjeringens seinere forslag til endringer av arbeidsmiljøloven skulle bli begynnelsen på slutten for den samme regjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer