KOMMENTARER

Den store usikkerheten

Dersom moskéangrepet i Bærum blir til en innvandringsdebatt, vil Frp kunne tjene på det.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mandag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har oppjustert trusselvurderingen for høyreekstrem terror i Norge. Det har endret seg på kort tid. I januar anså PST det som «lite sannsynlig», nå anser de det som «mulig». I et intervju med nettavisa Filter nyheter, utdyper Arne Christian Haugstøyl i PST hva som ligger bak analysen.

Han peker på at den internasjonale utviklingen i høyreekstreme nettverk etter moskéterroren i New Zealand trekker med seg norske sympatisører i negativ retning. Han mener det ikke er snakk om mange hundre, men «overraskende mange» som uttrykker støtte til høyreekstreme angrep og oppfordrer til det. Haugstøyl følger opp med et interessant resonnement: «Det at flere i det norske samfunnet i dag har lagt seg til en veldig hard retorikk knyttet til denne typen spørsmål, er nok med på vippe flere til mer problematiske og alvorlige utsagn som bikker over i trusler.»

Med dette i bunn, blir terrorsiktelsen etter moskéskytingen i Bærum et politisk spørsmål om beredskap og sikkerhet - direkte knyttet opp mot tonen i den offentlige debatten rundt innvandring. Det kan være farlig og direkte uansvarlig å ikke følge det opp, blant annet med diskusjon om staten virkelig skal støtte nettstedet Human rights service (HRS) økonomisk, og om debatten om innvandring generelt er blitt for hard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer