Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den store vinterkrigen

Skjermtrollene Davy Wathne og Kjell Kristian Rike ruster seg til kamp. I morgen begynner ski-VM, og NRK og TV2 vil sende de samme øvelsene. Det første store TV-slaget om norske seeres gunst er allerede døpt «den store vinterkrigen».

Begge TV-kanalene syns det er idiotisk å sende VM i stereo. Men kranglefantene greier ikke å bli enige om hvem som skal sende hva under store idrettsarrangementer. Dermed ender de opp i en krig om seerne, der store pengebeløp står på spill. Dessuten vil TV-krigens vinner gjøre fett med kroner. Derfor blir TV2s Davy Wathne og NRKs Kjell Kristian Rike en slags frontkrigere, som skal sørge for at du ser på Dæhlie i rett kanal.

Ankermitraljøsen fra Bergen frykter ikke NRK:
- Jeg forbereder meg som vanlig, og bekymrer meg ikke for konkurrenten. Personlig aner jeg ikke hva NRK driver med. Jeg har ikke sett på NRK siden Gunnar Haarberg ledet «Kvitt eller dobbelt». Og hadde jeg fryktet konkurranse, hadde jeg ikke begynt i TV2. Går du rundt og er pissredd for konkurrenten, kommer du til kort, sier Wathne.

- Ikke sett dem

- Du frykter altså ikke det stødige radarparet Scheie og Rike?
- Jeg kan ikke uttale meg om folk jeg verken har hørt eller sett. Rike er en strålende kollega. Men jeg har ingen forutsetninger for å uttale meg om ham som fagmann. Men, understreker Wathne: - Etter hva jeg har hørt dilter NRK alltid etter oss. Vi moste NRK i Sestriere og i Vail. I VM tipper jeg likevel NRK vil ha ti ganger så mange seere som oss. Seerne vil nok ha det trygge, vante og trauste inntil de oppdager TV2s sting, humør og brodd. Men også innen klassiske skigrener vil TV2 etter hvert gå foran, og NRK til slutt dilte etter, mener Wathne.

Kjell Kristian Rike sier han er smertelig klar over at NRK må skjerpe seg.

- Men hvordan kan Wathne si at vi dilter etter TV2 når han aldri ser på oss? For noe sludder. Jeg håper ikke tankerekkene løper like løpsk når han er på skjermen.

- For øvrig kommer vi ingen vei med å frykte konkurransen. Det er ikke bare David Wathne som ikke er redd for konkurranse. Men når han sier at NRK vil ha ti ganger så mange seere som TV2, høres det ut som om han er smittet av Dæhlie-viruset: Han legger lista så lavt at han er sikker på å komme over, sier Rike.

Idioter begge to

NRK-direktør Einar Førde og TV2-direktør Arne A. Jensens to år gamle avtale om ikke å sende de samme sportsprogrammene samtidig er en saga blott. Fra i kveld begynner ei VM-uke hvor de sender over 60 timer hver - det meste helt likt.

- Jeg er hjertens enig i at det er idiotisk, sier Rike.

- Vi gjør hverandre til idioter, medgir TV2s sportsredaktør Bjørn Taalesen.
Krangelen dreier seg ikke bare om VM i Ramsau, men om retten til Den europiske kringkastingsunions idrettsarrangementer de neste åra.

I fjor tok Førde og Jensen til orde for forsoning. De hadde vært i tottene på hverandre siden trekningen av fotball-VM, der TV2 etter NRKs mening sendte ulovlig. Planen var å dele senderettighetene fram til år 2002. I april 1997 signerte partene den første store delingsavtalen mellom kanalene, og lovet hverandre å unngå all motprogrammering.

Begge kanalen er i utgangspunktet likeverdige EBU-medlemmer og har dermed lik rett til alle EBU-sendingene.

NRK ville ha alt

TV2s Jensen og nyhetssjef Bjarne Berg møttes seinere på Førdes kontor på Marienlyst. Her ventet også nyhetsdirektør Tom Berntzen.

TV2 tilbød å holde seg unna langrenn, kombinert og hopp om kanalen fikk skiskyting som hovedgren. TV2 ville også ha håndball og friidrett. NRK skulle få skøyter, mens fotball og alpint skulle deles.

Men NRK ville nesten ha reint bord. Statskanalen ville at alpint-VM skulle deles likt, at de skulle stilles fritt under ski-VM i Ramsau. NRK krevde flesteparten av seriekampene og landskampene i fotball, alle EM-kampene, langrenn, hopp, kombinert og skiskyting. TV2 ble tilbudt skøyter og alpint.

TV2-ledelsen var sjokkert over NRKs utspill og fryktet at «hvis dette er NRKs syn, står vi så langt unna hverandre at vi kan glemme å komme i mål».

En uke seinere uttalte Arne A. Jensen til Dagbladet:

- Det er godt håp om en løsning. Slike forhandlinger tar alltid lengre tid enn man tror.

14 uker er gått siden den gang. Løsningen er fortsatt langt unna.

Arrogant

Under forhandlingene, som har pågått i de to TV-husene i Oslo, på restauranter og via telefon, faks og post, har uenigheten og misforståelser gang på gang kommet klart til syne. Forvirring om hva som ble sagt på forrige møte og uenighet knyttet til såkalt «veiing» av idretter og øvelser mot hverandre.

At NRK ved to anledninger lot være å stille til avtalte møter, blant annet i jula, førte til kraftig temperaturstigning i Hansabyen.

Idioti til millioner

Før flokene eventuelt løses, vil kanalene krige mot hverandre ved å sende like programmer.

Kringkastingssjefene har tidligere sagt de aldri skal sende EBU-sport mot hverandre. Nå gjør de nettopp det. Og for hver av kanalene koster gildet 10- 20 millioner kroner. TV2 har 50 personer i sving, NRK 60. Alt for å gi deg de samme bildene - i to kanaler. Begge går med tap. Selv TV2 greier ikke å dekke inn satsingen ved reklameinntekter.

- Til dem som synes dette er idiotisk, sier Kjell Kristian Rike, som for første gang opplever at ikke bare han kommenterer bildene fra tremila, - så må jeg gjenta at jeg er hjertens enig.

FRONTER: TV2s Davy Wathne og NRKs Kjell Kristian Rike har blitt en slags frontkrigere, som skal sørge for at du ser på Dæhli i rett kanal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media