PÅ HENIE ONSTAD: I 1986 var det god grunn til å reise ut til Henie Onstad kunstsenter der det var en stor Arne Ekeland-mønstring og der mange av oss fikk en mulighet til å ta noen fotografier av den medieskye kunstneren fra Eidsvoll. Foto: Tom Stalsberg.
PÅ HENIE ONSTAD: I 1986 var det god grunn til å reise ut til Henie Onstad kunstsenter der det var en stor Arne Ekeland-mønstring og der mange av oss fikk en mulighet til å ta noen fotografier av den medieskye kunstneren fra Eidsvoll. Foto: Tom Stalsberg.Vis mer

Kan ikke noen voksne folk fikse det slik at vi får se Arne Ekelands kunst!

DEN STØRSTE ETTER MUNCH kom selvsagt fra Eidsvoll

Ny bok viser tar for seg kunstneren i hjembygda 1814

Meninger

Denne skribent er født i den dunkle skyggen av 1814, Henrik Wergeland, olympisk mester Tormod Knutsen, Pitan, Nebbenes Kro med brun saus til alle anledninger, Skibladner, Romund Larsen, Dal stasjon, Sissner hotell, dollarglis fra Løkenvangen, William Kristoffersen (Ole Ivars), Risa river, Sverre Johnsen (ving) og ikke minst, Arne Ekeland.

Ja, derfor må vi i dag skrive om ei bok som nylig er kommet ut i regi av BokEidsvoll, Eidsvoll Historielags lokalhistoriske bokserie, om nettopp den store Ekeland. Maleren fra Bøn City blues, papirfabrikken, arbeiderklassen, det kollektive, treller, verden og han som trodde på det som kom ut fra tidligere Sovjetunionen.

Arne Ekeland, som ble født på Bøn. 14. august 1908, er den største som noensinne har kommet fra grunnlovsbygda. Han ble da også kalt «Den største etter Munch». Dette først av kunstner og kunstkritiker Pola Gauguin i 1940.

I ettertid er det mange andre som også har sagt det samme, blant annet Håkon Bleken.

Men Ekeland, som døde på Stensby sjukehus 28. februar 1994, er ikke den kunstneren som folk vet mest om. Han var i sin levetid en fyr som ikke snakket høyest, og som ikke ga intervjuer i tide og utide.

Ekeland holdt seg stor sett for seg sjøl. Han var å se rusende av sted i diverse falleferdige personbiler. Han var å se sammen med sin kjære Margot da de handlet matvarer i Eidsvoll sentrum der Arne ofte sto og ventet, pattende på pipa eller drikkende en slags velling fra et Norgesglass. Men det er utgitt særs få bøker rundt hans langvarige og viktige kunstnervirke, men all ære til professor Øivind Storm Bjerke som har utgitt flere skrifter om Ekeland og ikke minst boka, «Broen til Melkeveien».

Nå foreligger det imidlertid ei bok i lokal regi, «Arne Ekeland og Eidsvoll», ført i penn av journalist Rune Westengen. Vi iler til med å fortelle at Rune og denne skribent har kjent hverandre siden 1962, så denne saken er også om en langvarig, nær og god venn. Så vet dere det. Westengen har brukt lang tid på å sy sammen et nyansert nærbilde av Ekeland i hjembygda.

Her er det gjort et drøss med intervjuer med gamle naboer, kulturpersoner, venner, bekjente og her er det både snakket anonymt og under fullt navn. Boka gir et bredt og fargerikt heimstadskyggeportrett av kunstneren hvis malerier og annet fortsatt ikke har et eget visningssted. Måtte hans fantastiske arbeider komme seg ut av fjellmagasinet på Romerike, ut til det ventende folket. Helst i går, men gjerne også i morgen. Frihetens søstre for fred og utålmodighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.