HOLDT INNLEGG: INNLEGG: Mattilsynets distriksjef Nils Ole Astrup Baalstad fortalte på lanseringsfest for albumet «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» med Black Debbath at Mattilsynet har stor tro på rockens samfunnsomveltende kraft. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
HOLDT INNLEGG: INNLEGG: Mattilsynets distriksjef Nils Ole Astrup Baalstad fortalte på lanseringsfest for albumet «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» med Black Debbath at Mattilsynet har stor tro på rockens samfunnsomveltende kraft. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

«Den største kjeltringen er kjøkkenkluten!»

Black Debbath har åpnet Mattilsynets øyne for hva som burde vært innlysende. Les historien om gjennombruddet i deres kommunkasjonsstrategi.

NB! Teksten ble i utgangspunktet laget til Black Debbaths folkemøte og paneldebatt på Litteraturhuset i går.

Innledningsvis vil jeg gjerne ta fatt i det Aslag nettopp utledet om BDs dilemma, nemlig humor (les ironi) vs. rock og deres tilsynelatende gjensidige negasjon. Jeg tror bandet muligens kan ha sett seg blind på sin egen skapelsesprosess, og oversett at det kan være flere målgrupper.

Barn, fulle folk og stonere i tjalltåka skjønner ikke ironi, de tar musikken og teksten på alvor. Gammelrockerne derimot, de etablerte med villa og Volvo V70, er blitt samfunnsbevisste ansvarlige borgere, digger fortsatt musikken, om enn i smug, men tar også ironien i tekstene. Så kanskje begge deler går likevel??

Verden forandrer seg stadig raskere (ja, til og med også stonerrocken ser det nå ut til). Globaliseringen, nordmenns endrede reisevaner og introduksjon av stadig nye produkter, matvarer og råvarer fra hele verden har ført til at det hver dag dukker opp nye, alvorlige farer i norske hjem, ikke minst på kjøkkenbenken. Tenk bare: Husmorskolene er lagt ned, med dem forsvant forståelsen for hygiene, og alt det som velferdssamfunnet hadde gjort trygt på 70-tallet er blitt til en tikkende bombe!

Den største kjeltringen er kjøkkenkluten! Den er et fantastisk formeringssted for skumle bakterier. Det beste bakterier vet er deilig næring som kjøttkraft, sukker og mel, samt passe med fuktighet og deilig, lun varme. Kjøkkenklutens daglige tilstand!! Og hvem vet hvor den var sist brukt! I et scenario med stadig større og farligere smittepress på kjøkkenbenken framstår kjøkkenkluten som en potensiell seriemorder av uante dimensjoner!

Mattilsynet har for lengst innsett at en stadig større del av krigen om folkets helse nå foregår på kjøkkenet. Utfordringen er hvorledes vi skal få informert allmennheten om den økte fare og få den enkelte til å endre atferd. Helsefreakene når vi på www.mattilsynet.no og www.matportalen.no. Husmødre, modeller og fjortiser på Facebook og Twitter. Men enkelte høyrisikogrupper har vi ikke funnet effektive kanaler til. En av de mest sårbare når det gjelder hygiene er nettopp rockerne. Om det er bivirkninger av langvarig headbanging og omgang med sentralstimulerende stoffer eller om det bare skyldes en malplassert fandenivoldskhet fra et innbilt liv «in the fast lane» vites ikke, men faktum gjenstår: Mattilsynet når ikke fram til denne gruppen.

BD har med sitt nye album, ikke minst sporet «Bytt kjøkkenklut oftere!», åpnet Mattilsynets øyne for hva som burde vært innlysende: Kun tunge, tøffe riff, oppbyggende og forventningsskapende bridges og heftige tekster med korte, brutale punchlines som gjentas og gjentas og gjentas på høyt volum når helt inn hos stonerrockerne! BD har med dette bevirket et gjennombrudd i Mattilsynets kommunikasjonsstrategi. Mye gjenstår i utviklingen av det nye konseptet, ikke minst med å spisse budskap og form mot definerte målgrupper, men dette har vi mange ideer om. Med litt finpussing vil «Bytt kjøkkenklut oftere» bli vår tids «Pepperkakebakevise»! Bare med riktig «oppskrift».

Mattilsynet har naturligvis stor tro på rockens samfunnsomveltende kraft. Blindet av fortidens hasjslør har vi bare ikke sett stonerrockens potesiale. BD med sin paradoksale cross-over mellom stonerrock og Margrethe Munthe har endret dette fullstendig! Jeg overbringer med dette Mattilsynets foreløpige takk og ser fram til et langt, nært og gjensidig fruktbart samarbeid med stonerrockens svar på Margrethe Munthe og Torbjørn Egner.

Knut Schreiners musikkhistoriske analyse av stonerrock og Black Debbath.

Harald Eias sosiologiske analyse av humor og musikk.

Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, innlegg fra debatten om miljøvernlåta «Drastiske miljøtiltak i tolvte time»