Den største popstjernen på Norsk Litteraturfestival: Geir Lippestad

Advokaten trakk fullt bibliotek.

LITTERÆR HELT: Mer enn 270 mennesker presset seg inn i Lillehammer bibliotek for å høre Geir Lippestad snakke om boka han har skrevet om Breivik-saken. Foto: Jørn H. Moen
LITTERÆR HELT: Mer enn 270 mennesker presset seg inn i Lillehammer bibliotek for å høre Geir Lippestad snakke om boka han har skrevet om Breivik-saken. Foto: Jørn H. MoenVis mer

LILLEHAMMER-NOTATER: Mens enkelte arrangementer under Norsk Litteraturfestival er forholdsvis sparsomt besøkt, trekker andre fullt hus og vel så det.

Stjernene får folk til å gå mann av huse, de som en eller annen har en aura av mystikk rundt seg.

Folk sitter tettpakket i andre etasje på Lillehammer Kunstmuseum og lytter til en debatt om «etikk i forholdet mellom mennesker og dyr», så lenge den ellers tause nobelprisvinneren J.M. Coetzee er med i debatten. De presser seg inn i en badstuvarm fotballpub for å høre Dag Solstad snakke om Marcel Proust.

Og de står i kø et par timer i forveien for å høre advokat Geir Lippestad forteller om sin bok «Det vi kan stå for».

 Et kvarter før start skrider advokaten selv opp forbi Torget på vei mot rettssalen ... unnskyld biblioteket og må loses gjennom folkemengden i det stapp fulle lokalet. Mellom 270 og 280 mennesker hadde møtt fram, og flere titallwes måtte avvises. Jeg vil anslå på øyemål at bortimot nitti prosent av dem var kvinner, opp mot hundre på de første radene.
Biblioteksjefen tok seg tid til å orientere om rømningsveiene ut av lokalet før det hele startet. Her ble det ikke tatt noen sjanser.

Lippestad hadde ingen problemer med å ordlegge seg og redegjorde nok en gang om hvordan han opplevde å bli spurt om han ville forsvare Breivik. Han fortalte at han var i tvil, men at han på en måte overlot avgjørelsen til sin «nygravide» kone.
Han sa at kona egentlig ikke likte dette ordet og antydet til og med at han ikke helt visste hva det betydde, til latter fra alle damene og herrene i salen. Uansett, det endte som kjent med at han tok jobben.

Når det gjelder Dag Solstad, må vi nevne at han ikke kom forgjeves til Lillehammer for å utbre kunnskapen om Marcel Proust. Torsdag kveld vant han og laget hans for hvem vet hvilken gang den store litteratur-quiz'en; et lag som foruten Solstad besto av Kari Marstein, Marta Norheim, Tom Egil Hverven og Knut Nærum.

Vi gratulerer, ikke bare dem, men også lagene som kom på andre og tredje plass, bestående av folk som var nesten enda lykkeligere enn den pokalhevende Solstad.

Fullt så moro er det ikke å slå fast at undertegnedes eget lag denne gangen endte på en fjerdeplass, et dypt fall etter triumfene fra 2011- og 2010-sesongen.

Den siste stjernen som skal nevnes, er Bruce Springsteen. Han har også sine folk i Lillehammer, en by som ellers er vel så fortrolig med hans gitarist, Stephen Van Zandt. Forbindelsen mellom litteratur og rock'n'roll er åpenbar for mange, ikke minst for Frode Grytten, Pedro Carmona-Alvarez, Odd Erik Fostervoll og Annlaug Børsheim, som i går kveld framførte Springsteens sterkeste plate, «Nebraska» (1982), på norsk.

En begivenhet! Her er noen linjer fra Frode Gryttens «Johnny 99»:

«du har ringt alle samtalaer / og slengt alle kort på bordet / du har prøvd 99 sitjestillingar / og reist rundt halve jorda / du blei kalt Johnny av mor di / no kallar sei deg Johnny 99.»