Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den største

I går var det nøyaktig 250 år siden musikkhistoriens kanskje aller største geni, Johann Sebastian Bach, fikk slag og døde, 65 år gammel.

Jubileet ble markert med en 24 timer lang internasjonal tv-sending om og med Bachs musikk, komplett med nyhetssendinger om Bach laget av nyhetsbyråer verden over. Kveldens hovedkonsert, h-mollmessen, ble direkte overført fra Thomaskirken i Leipzig hvor Bach virket mesteparten av sin karriere. Den ble også sendt i P2. Og spesielt interesserte kunne følge partituret på Internett. I sannhet en moderne Bach.

Vanskelig barndom

NRK kastet seg på maratonsendinga i går ettermiddag, og den som ville kunne nyte Bach i sju timer til ende, både på NRK1 og NRK2. Mellom klokka 18 og 19 sendte NRK2 et dokumentarprogram om Bachs liv, en sjeldent fascinerende reise i fotsporene til en mester. Født i 1685, samme år som Händel, ble Bach foreldreløs allerede som tiåring. Han måtte flytte inn hos sin bror, og dro videre på kostskole, finansiert av et stipend for ubemidlede barn. Bach komponerte 1200 musikkstykker i løpet av sitt liv, i flere år skrev han en kantate i uka. Men han var frustrert over nivået på flere av sine musikere, og ifølge dokumentaren var Bach en mann full av temperament. Han havnet i slåsskamp med en musiker han kritiserte for å spille for dårlig («en basunist-nisse», som Bach kalte ham), og han satt i fengsel i en måned på grunn av sin aggressive reaksjon på en dårlig nyhet.

Genial

Mesteparten av sitt liv bodde Bach i Leipzig sammen med kona, sopranen Anna Magdalena, som han forgudet. Sammen fikk de tolv barn, hvorav fire levde opp. Bach tok seg ekstrajobber i brylluper og begravelser for å spe på lønna. I et brev beklaget han seg over det milde været, som førte til færre dødsfall! I 1846 ble graven hans åpnet, og skjelettet grundig studert. Det viste seg at hodeskallen var unormalt stor i de områdene som har med hørsel å gjøre. Spørsmålet gårsdagens dokumentar stilte, var om hodeskallen var forstørret på grunn av et langt liv fylt med musikk og komposisjon, eller om han var født med ekstra talenter. Svaret betyr for så vidt ingenting når det kommer til musikken, som er noe av det vakreste som fins. På en sånn dag er det bare én ting å si: Takk og pris for NRK. At statskanalen har et spesielt ansvar for kulturformidling, er én ting. At de er seg det ansvaret bevisst, er noe helt annet. NRK bekreftet i går, igjen, at de kjenner sin besøkelsestid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media