Den Suzanne!

Ordsterk dame med bankende jazzhjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Den Suzanne Brøgger som jazzsanger? Hun med «Fri oss fra kjærligheten», «Crème Fraîche», hattene og sminken?You bet. Og ikke bare som sanger. Danskenes litterære diva har forfattet alle tekstene på «Blå biografi», og har personlig smerte å meddele. Videre har hun medkomponert de bluesbaserte låtene i skarpt selskap med folk som Jan Kaspersen, Butch Lacy og Horace Parlan, samt skrevet et engasjert teksthefte-essay om jazz, livet og... Suzanne Brøgger. Fort forstår vi at dette er for viktig for Suzanne til å være et rent con amore-prosjekt, litt lengre tid tar det å bestemme seg for om hun makter å fylle det med noe som gjør «Blå biografi» til mer enn en egotrip fra en jazzentusiast med råd til å spille inn CD med noen av de beste jazzmusikerne som kjøpes kan.

DET STARTER illevarslende. Sangeren Brøgger er amatøraktig usikker så fort hun må takle annet enn langsomme tempi og små toneintervaller. På den annen side handler jazz om mer enn skjønnsang, og etter hvert stjeler formidleren Brøgger oppmerksomheten, med stemme og foredrag i ekkoet av Billie Holiday. Ikke at hun tåler sammenlikning med Holiday - hvem gjør? - men hun har vitterlig et eget uttrykk, på godt og vondt. Hun tør å leke med beat\'et, hun snøvler og slurer på dansk-engelsk bluesklisjéspråk og er stort sett på lag med sine musikere, som er dansk elite og velrenommert import. Framfor alt virker hun hjemme i jazzen, kan swinge, og forteller sine personlige historier med så mye trøkk at det hele gudskjelov lander på god avstand av det pinlige. Tidvis er det faktisk ganske fint, og mer troverdig en mye annen «jazzsang».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.