KOMMENTARER

Svensk feminismedebatt:

Den svenske designeren sa det var kvinnenes egen feil hvis de ikke fikk høyere lønn. Da ble det bråk

Gudrun Sjödén er kjent for å kle opp «kulturtantene».

VEKKER HARME: Gudrun Sjöden har kledd opp utallige svenske og skandinaviske kvinner og er en av Sveriges mest vellykkede gründere. Nå får hun kritikk for å ha sagt at andre kvinner gjør for bekvemme valg. Foto: Scanpix
VEKKER HARME: Gudrun Sjöden har kledd opp utallige svenske og skandinaviske kvinner og er en av Sveriges mest vellykkede gründere. Nå får hun kritikk for å ha sagt at andre kvinner gjør for bekvemme valg. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er så en ser henne for seg, Gudrun Sjödén, den svenske klesdesigneren og entreprenøren, der hun vandrer rundt på en retrospektiv utstilling, stelt i stand til ære for hennes egen karriere, og snakker om stort og smått med en journalist fra Svenska Dagbladet.

Litt uti intervjuet faller de skjebnesvangre ordene. Om kvinners karrierer sier Sjöden: «De som klager på at de ikke kommer noen vei og at de ikke får høyere lønn eller bedre pensjon, de er jo der de ser fordi de har valgt noe annet enn å satse på yrket sitt». Journalisten spør om hvorfor hun tror kvinner gjør slike valg. «Det er vel bekvemt», sier Sjödén. «Å gå hjem klokka fire er vel ganske deilig?».

Skandalen var et faktum. Sjöden fikk tung kritikk for å være virkelighetsfjern og rakke ned på kvinner i lavlønnsyrker.

Kommentatorer mente det var spesielt kritikkverdig at sånt ble sagt om andre kvinner av nettopp Sjödén, som lager det som svevende kan kalles «flagrende gevanter» med vag eksotisk vibb, og som har gjort stor suksess ved å ta gruppen som nedsettende kalles for «kulturkjerringer» eller «batikkhekser» alvorlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer