«Den syngende frk. detektiv og mysteriet på Grevly»

- Det skal mer til enn noen skrubbsår fra London og skifteretten for å drepe våre musikalgener, sier Ingrid Bjørnov. I dag reiser hun til Frankrike og Benedicte Adrian for å fullføre en ny musikal.

«Den syngende frk. detektiv og mysteriet på Grevly» er tittelen på musikalen som får premiere i Fredrikstad 3. juli. Krimekspert Nils Nordberg har utformet et synopsis sammen med forfatter Klaus Hagerup, som deretter skrev manus.

Nå er det Bjørnov og Adrians tur. I Provence i Sør-Frankrike skal resten av musikken lages.

- Hittil har vi sittet hver for oss. Vi jobber alltid på denne måten. Nå skal jeg reise ned og se om vi har skrevet på samme musikal, sier Bjørnov med en latter.

Hopper i tid

«Den syngende frk. detektiv og mysteriet på Grevly» er et ekte kriminalmysterium med en logisk, men overraskende slutt.

- Det legges ut nok ledetråder til at publikum kan løse gåten hvis de virkelig legger hodene i bløt. Alle publikummerne blir selvsagt oppfordret til å holde på hemmeligheten etterpå, forteller Klaus Hagerup.

- Dette er krim, komedie og musikal på en gang, og alle sjangrene blir tatt på alvor. Intrigen er litt Agatha Christie-aktig, sier Nils Nordberg.

Forestillingen handler om Nina Dahl som har dilla på frøken detektiv. Hennes far Karsten er advokat og bobestyrer for godset Grevly, hvor et mysterium skjedde for 50 år siden i et rom som har vært låst siden. Sammen med venninnen Berit stjeler Nina nøklene til godset av faren og begir seg dit for å finne ut hva som skjedde. Idet de går gjennom døra, hopper tida tilbake til 1951, Nina er blitt Nancy Drew og Berit venninnen Bess.

Krimbesatt

Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov har tidligere laget to musikaler. «Which Witch» hadde premiere i 1987 og «Henriette den VIII og hennes seks ekte menn» i 1995. «Which Witch» ble en fiasko i London, og pengekrangelen mellom Bjørnov og Adrian og deres tidligere manager Ole A. Sørlie endte til sist i retten. Likevel trengte jentene ingen betenkningstid da de ble spurt om å lage musikken til «Den syngende frk. detektiv».

- Det skal mer til enn som så for at vi sier nei til å jobbe med musikaler. Dessuten er dette en handling som går rett hjem hos meg. I engelsktimene på skolen hadde vi engelske navn, og jeg het Nancy. Det sier vel litt om mitt forhold til Nancy Drew. Jeg er besatt av krim, med Benedicte er det litt mer sånn i rykk og napp, forteller Bjørnov.

Allerede første gangen hun leste manus begynte hun å høre toner i hodet sitt.

- Å ja. Jeg begynner aldri fra begynnelsen og prøver å lage noe perfekt med én gang, da hadde jeg dødd av prestasjonsangst. Jeg angriper fra alle kanter, tar tak i én tråd her og én der og så jobber jeg meg framover. Her kommer vi til dekket bord, manus er skrevet med en eleganse som skriker etter musikk.

Skuespillerne er hyret inn og allerede i full gang med leseprøvene. Jannike Kruse har hovedrollen som Nina Dahl/Nancy Drew, Mariann Aas Hansen spiller Berit/Bess, og Jan Sælid er Karsten Dahl. Et kor på tre personer har også en sentral rolle i forestillingen.

- Jeg ville at jentene skulle advares før de låser seg inn på Grevly, og da dukket dette koret opp. Og så ble det der, forteller Hagerup.

- Det er et svært engstelig og geskjeftig kor, sier Bjørnov.

- Men så er det heller ikke lett å være kor under disse forholdene, mener Hagerup.

KRIM, KOMEDIE OG MUSIKAL: Nils Nordberg og Klaus Hagerup har alliert seg med Ingrid Bjørnov som nå går i gang med å lage musikken til musikalen «Den syngende frk. detektiv og mysteriet på Grevly».Foto: OLA SÆTHER