Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

den talentfulle ms portman

«Garden State»-aktuelle Natalie Portman (23) mener bestemt at hun kan forandre livet ditt.

HUN SER UT

akkurat som på lerretet. Tynn, men ikke anorektisk. Pen, men ikke uimotståelig. Lav, men ikke kort. Det eneste som skiller henne bittelitt fra filmverdenen er latteren. Den er nesten litt mandig.

Helt til hun fniser som en jente.

«I MIGHT JUST GROW UP

to be five-ten. I\'ll be hot», spådde 14-årige Natalie Portman som veslevoksne Marty i «Beautiful Girls». Hun nådde aldri «five-ten» (cirka 1.78 meter), bare 1.60 meter. Og hun har forsåvidt blitt hot , men mest hvis du synes at gladiatorscenen i «Star Wars - Attack of the Clones», der et rombeist klorer av magepartiet på dronningdrakten hennes, er hot .

I premiereklare «The Garden State» er Natalie Portman hovedsakelig nabojente- hot , den type jente som oppsøker vilt fremmede gutter og setter minidisc-hodetelefonene sine mot ørene deres, mens hun sier, oppriktig og med store øyne: «Denne sangen vil forandre livet ditt».

Og i forrige uke, i de dyre konferanserommene på Four Seasons Hotel, med VGs Aud Berggren luskende rundt i gangene i påvente av å bli samlebåndsfotografert sammen med henne, sitter Natalie Portman og forklarer, oppriktig og med store øyne, at hun nå har skrinlagt planene om å bli psykolog, til tross for at hun har studert ved Harvard, til tross for at læreren hennes karakteriserer henne som «en akademisk superstjerne».

-  Jeg skal ikke bli psykolog, jeg tror ikke jeg er en tålmodig nok person til det, ler hun avvæpnende.

-  Jeg liker å være skuespiller, det er mye som interesserer meg ved det. Særlig når man portretterer folk som har dybde og er interessante nok til å dra en hel film. Personlig, rent egoistisk, vil jeg ha et variert liv og oppleve ting selv, så jeg prøver å gjøre masse utenom arbeidet.

-  Hva da?

-  Det er privat.

-  Alt?

Natalie Portman trekker usikkert på skuldrene.

-  Jeg reiser mye og slikt.

ETTER AT HUN 12 ÅR

gammel debuterte på lerretet som den lille jenta som ville bli leiemorder i «Leon», har israelskfødte Natalie Portman vært gjennomgående kresen - både i rollevalgene og ellers i livet. Eksempel 1: Hun sa i utgangspunktet nei til rollen som Ann August i filmen «Anywhere But Here» på grunn av at en kjærlighetscene ville medført bar hud; først etter manusomskriving takket hun ja. Eksempel 2: Hun avslo å spille Julie i «Romeo + Julie», fordi hun vegret seg for intime scener med Leonardo Di Caprio, som hun anså som «for gammel». Eksempel 3: For noen år siden fikk hun en telefon fra en person som representerte Joey McIntyre, han lille i New Kids on The Block. I et intervju hadde Natalie Portman rangert McIntyre helt oppi der med Patrick Swayze («han var sex for meg») på listen over tenåringsforelskelser. Nå ville Joey McIntyre, tidligere boybandstjerne, be henne ut.

Til Rolling Stone Magazine har Natalie Portman utdypet hvorfor hun avviste tilbudet:

-  Jeg var for kylling. Jeg ville ikke at han skulle tro jeg ville date ham. Det er litt på kanten når kjendiser bare ringer og ber deg med ut.

Joey McIntyre fra New Kids on the Block, altså. Eksempel 3 var kanskje ikke det beste vi hadde.

MEN OM HUN ER KRESEN

, har hun siden firt på nei til hud-prinsippet. I en scene i «Garden State» nattbader hun i bare undertøyet. I sin kommende film «Closer», med Julia Roberts og Jude Law, spiller hun en stripper.

-  Jeg har alltid tenkt at det som er annerledes, utfordrende og noe jeg ikke er sikker på om jeg kan få til, er det jeg må gjøre. Fordi det tar meg et annet sted, sier hun først.

Så sier hun:

-  Om det er en risikabel rolle for meg? Jeg tror alle roller er risikable på en måte. Du avslører ting ved deg selv når du spiller andre, ting du kanskje ikke visste om selv.

Og så gjør hun det helt klart at det bare er noe tull at hun skulle ha problemer med å spille stripper - ikke så lenge troverdigheten er på plass.

-  Det eneste jeg ville være sikker på før jeg takket ja til rollen i «Closer» var at det var sannsynlig at en kropp som min kunne finnes på en strippklubb. Og det fant jeg ut da jeg besøkte en klubb; alle var ikke kjempehøye med falske bryster, det var variasjoner.

Natalie Portman ler.

-  Og da var det aaall goooood .

HUN HAR BLITT

kåret til «Verdens mest sexy vegetarianer». Natalie Portman gav opp kjøtt allerede som åtteåring - «av respekt for livet». Hun er imidlertid - eller ikke, sladrepressen klarer ikke helt å bli enige - sammen med den meksikanske kjøtteteren Gael Garcia Bernal («Motorsykkeldagbøkene»).

Hun interesserer seg i det hele tatt mye for Sør-Amerika: Mellom filmjobber har hun på eget initiativ reist til Guatemala for en organisasjon som hjelper kvinner i u-land med å starte forretningsvirksomheter.

Og som den epileptiske lystløgneren Sam i «Garden State», en rolle hun senket honorarkravet for, har hun hjulpet motspilleren Zach Braff med forretningsvirksomheten. Braff, som skrev, regisserte og spiller den desillusjonerte skuespillerspiren Andrew «Large» Largeman, selvfinansierte «Garden State» med lønna fra ZTV-serien «Helt sykt» («Scrubs»). Etter juryprisnominasjonen ved indiefilmfestivalen Sundance, har Garden State gått sin seiersgang verden over og spilt inn nærmere 27 millioner dollar, mer enn det tidobbelte av innspillingskostnadene. Til engelske The Guardian fortalte Braff nylig at han skrev manuset sitt med Portman i tankene: «Ikke bare fordi hun er vakker, for det er hun åpenbart, men fordi hun er en fantastisk skuespiller som ikke har fått en sjanse på lenge til å vise verden hvor talentfull hun er».

Mens britiske Mike Nichols, regissøren av hennes nye film «Closer», sammenligner henne med «en hest som har løpt fra sin genetiske bakgrunn»:

-  Det er noe virkelig helt utrolig, som skjer én gang av hundre millioner tilfeller. Det er nesten litt skummelt. Natalie har hatt vidunderlige foreldre som har hjulpet og støttet henne - og hun er som dem på mange måter - men hun er en helt ny rase .

«Garden State» har norsk premiere i dag. «Closer» kommer på kino i februar neste år. Sangen Natalie Portman mener vil forandre livet ditt, er «New Slang» av The Shins.

Garden State»-aktuelle Natalie Portman (23) mener

bestemt at hun kan forandre livet ditt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media