FORHÅNDSFAVORITT: Jon Fosse er blant forfatterne med best odds i forbindelse med årets Nobelpris i litteratur. Bildet er fra da han flyttet inn i Grotten, Statens kunstnerbolig, i 2011. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORHÅNDSFAVORITT: Jon Fosse er blant forfatterne med best odds i forbindelse med årets Nobelpris i litteratur. Bildet er fra da han flyttet inn i Grotten, Statens kunstnerbolig, i 2011. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Den tanken er rett og slett skremmende

I morgen kan Jon Fosse bli Norges første nobelprisvinner i litteratur på 85 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet:) Ikke siden 1928 har Norge kunnet skilte med en nobelprisvinner i litteratur. Men når årets prisvinner offentliggjøres i morgen, ser sjansene ut til å være bedre enn på lenge.

Det britiske tippeselskapet Ladbrokes har nå plassert den norske dramatikeren Jon Fosse på sjetteplass på sin oddsliste. I utgangspunktet hadde de gitt ham 100-1 i odds, men etter at uvanlig mange mennesker satte pengene sine på Fosse, flyttet de ham oppover på lista. Nå er oddsen 9-1.

- Den tanken er rett og slett skremmende, skriver Fosse på epost til Dagbladet, om å være blant nobelprisfavorittene.

- Det er ellers en merkelig liste, det virker som om den til dels er satt opp for å lure folk. En del av forfatterne på lista kan aldri få Nobelprisen og er med bare fordi folk kanskje kan ha hørt om dem, skriver han.

Uenig i tildelinger
Øverst på Ladbrokes' liste troner Haruki Murakami med 5-2 i odds, deretter følger Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj, Joyce Carol Oates og Peter Nadas, før Fosse. Bob Dylan, som har vært hyppig nevnt de siste åra, befinner seg et godt stykke lenger ned, med 50-1 i odds.

Selv om Svenska Akademien holder sine nominerte tett til brystet, har Ladbrokes klart å tippe riktig fire ganger siden 2005. Derfor følges lista deres med interesse av mange internasjonale medier, og flere har omtalt Jon Fosse som «wild card» de siste dagene. Spørsmålet er selvsagt om det er lekkasjer fra komiteen, som har fått mange til å tippe på Fosse.

- Hva ville det bety for deg å få prisen?

- Jeg våger nesten ikke å tenke tanken. Det eneste jeg er sikker på, er at enten jeg nå får prisen eller ei, kommer jeg til å fortsette som før. Både med å leve som før, og med å skrive som før.

Selv synes han den østerrikske forfatteren Peter Handke fortjener prisen i år, men han tipper den vil gå til «en kvinnelig engelskspråklig forfatter». Han er uenig i flere av de tidligere tildelingene til komiteen.

- Jeg er ikke impnert verken over tildelingen til Tranströmer, eller til en kinesisk mainstream-prosaist som til og med representerer det sittende regimet (fjorårsvinner Mo Yan, journ.anm.). Og for en nordmann er det vanskelig å ikke tenke på at Bjørnson fikk prisen, ikke Ibsen, skriver han.

Tipper på amerikaner
Også Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, holder en knapp på en engelskspråklig forfatter.

NOBELPRISEN I LITTERATUR

• Tildeles årlig av Svenska Akademien. Årets vinner offentliggjøres torsdag 10. oktober klokka 13.00.

• Vinnere de siste fem åra: Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, J.M.G. Le Clézio.

• Tre norske forfattere har fått prisen: Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928).

- Mange har nok tenkt at Haruki Murakami er for kontroversiell i hjemlandet, fordi han er såpass inspirert av vestlig populærkultur. Det er heller ikke noe Svenska Akademien har tradisjon for å dyrke. Men tida burde være inne for en forfatter fra den andre siden av Atlanterhavet, for eksempel novelle-viruosene Alice Munro eller Annie Proulx. Eller romanforfatterne Don DeLillo og Cormac McCarthy, sier Wandrup.

- Ekstra moro hadde det vært om de hadde våget å gi den til det «usynlige» geniet Thomas Pynchon. Å gi prisen til Philip Roth ville vært merkelig, ettersom han har bekjentgjort at han har «lagt opp». Det hadde også vært artig med Bob Dylan, han spiller i Oslo torsdag kveld.

- Hva med Jon Fosse?

- Det ville vært veldig hyggelig for ham. Desto tristere for andre som kanskje drømmer om prisen her hjemme.

- Som for eksempel?

- Jeg tenker ikke på Jo Nesbø. Men vi har et par, tre forfattere med navn som slutter på —stad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer