DEBATT

Debatt: Kunst

Den tapte generasjonen

I 2015 kjøpte Nasjonalmuseet inn verker av tre norske kunstnere under 40 år.

NASJONALMUSEET: Artikkelforfatteren mener direktør Audun Eckhoff bør kjøpe inn mer kunst av unge kunstnere til Nasjonalmuseet. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
NASJONALMUSEET: Artikkelforfatteren mener direktør Audun Eckhoff bør kjøpe inn mer kunst av unge kunstnere til Nasjonalmuseet. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fyrtårnet Nasjonalmuseet framstår i dag som tåka selv. Museet bør bruke mye mer penger på å kjøpe inn mange flere yngre kunstnere.

I 2015 gikk museet til innkjøp av verker fra tre norske kunstnere under 40 år. Et raskt blikk på museets ervervelser de siste fem årene bekrefter tendensen. I dag går en generasjon i stor grad tapt for den historien som Nasjonalmuseet har mandat og midler til å skrive.

Nasjonalmuseet forvalter, utvikler og tilgjengeliggjør Norges største og mest betydningsfulle samling. Neste generasjon kommer til å tro at samtidskunsten nærmest lå brakk i Norge på denne tiden, og de vil ikke kunne få det avkreftet. Man skulle selvsagt tro at grunnen er at de som ikke kjøpes inn, lager irrelevant samtidskunst på lavt nivå, uten nasjonal betydning. Men årsaken er at museet ikke kjøper inn ung kunst i nevneverdig grad.

Ung kunst er rimeligere enn eldre, etablert kunst. Hvorfor venter museet – som vi må anta at de gjør – med å kjøpe inn til kunstnerne tar høyere priser? Den mye kritiserte defensive taktikken med å tette hull heller enn å vise vei, er både kostbar og skadelig. Norge taper på denne mangelen på ambisjoner, visjoner og forståelse. Museet må prioritere annerledes – også innenfor dagens budsjetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer