Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sam Shepard (1943-2017)

Den tenkende cowboy

Sam Shepard snudde amerikanske ikoner på vrangen, og skildret menneskeliv som gikk rett vest.

DØDE TORSDAG: 27. juli døde dramatiker og skuespiller Sam Shepard av komplikasjoner fra ALS Han ble 73 år gammel. Foto: Charles Sykes, AP
DØDE TORSDAG: 27. juli døde dramatiker og skuespiller Sam Shepard av komplikasjoner fra ALS Han ble 73 år gammel. Foto: Charles Sykes, AP Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAM SHEPARD: Sam Shepard er død, 73 år gammel. Han var den tenkende cowboys dramatiker, de fortapte sønners stemme. Hans hovedpersoner kunne nok ha klart seg i fortidens ville vesten, men moderne tiders tammere krav taklet de dårlig.

Samuel Shepard Rogers III ble født i Illinois og vokste opp i California. Han bodde i New York og Storbritannia, i Minnesota og Kentucky. I sitt liv og sin skriving bar han på rotløsheten, men han visste og viste hvor han hørte til: På bondelandet. Som tenåring plukket han avokadoer på farens gård. Han kunne ri hester og klippe sauer, og han deltok i rodeo. Vissheten om hva fysisk arbeid i friluft betyr tok han inn i skrivingen. Han beskrev det som gjerne kalles «den jevne amerikaner», men som er en utdøende art. Hans typer var nattversjoner av westernfilmens ryttere, og temaene bevegde seg i samme landskap.

Han skrev om oppbrudd og retur, om tøffe liv og utilstrekkelige drømmer, om hardt arbeid og enda hardere nederlag når en ikke kan arbeide. Ofte tok han for seg rivalisering og fellesskap i brødreforhold, skuffelser og svik mellom gamle foreldre og voksne sønner (sjelden døtre), eller frustrasjon og feilslått forventning i parforhold. Ofte om rus. Han skrev om den amerikanske drømmen, men ikke om oppfyllelsen. Hans tema var oppvåkning og hvor ufullstendig håpet om velstand er som livsfilosofi.

Han var selv hardt arbeidende. Shepard skrev nær 60 skuespill og rundt 30 filmmanus. Han spilte i nesten 70 filmer og tv-serier og regisserte to, og ga ut flere bøker. Første halvdel av 1980-tallet var da han møtte størst anerkjennelse: For «Begravet barn» («Buried Child») fikk han Pulitzer-prisen for drama. «Rett vest» («True West») og «Fool for Love» (engelsk tittel brukt også i Norge) var finalister, utkonkurrert av Marsha Normans «Natta, mamma», og David Mamets «Glengarry Glen Ross». Han skrev Wim Wenders-filmen «Paris, Texas», som fikk Gullpalmen i Cannes, og som skuespiller ble han Oscar-nominert for «The Right Stuff». Han var dessuten far til tre. Mor til to var Jessica Lange, som han levde med i nær 30 år.

Shepards egne drømmer forandret seg gjennom livet. Han sluttet på landbruksskole for å bli med i en teatertrupp, men vurderte et liv som musiker. På 70-tallet spilte han trommer i et rockeband, han var sammen med Patti Smith og skrev sanger med Bob Dylan. Gradvis begynte teatrene å sette ham opp. Den som leser teatertekstene eller ser dem spilt, hører musikaliteten, men det er heller amerikansk folk og country enn rock tankene går til.

Lillian Bikset er teaterkritiker i Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!