Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den tøffeste myldreboka anmelderen har lest

Flu Hartberg får både store og små til å le.

MORSOM: Flu Hartbergs første barnebok er både morsom og tøff, mener anmelderen.
Foto:Steinar Buholm / Dagbladet.
MORSOM: Flu Hartbergs første barnebok er både morsom og tøff, mener anmelderen. Foto:Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Les intervju med Flu Hartberg her.

ANMELDELSE: Lille Otto, med tjukke kinn og røde krøller, er i matbutikken med mamma og storebror. Han må tisse, og starter letingen etter en do.

Det bringer han på en fortvilet og rikholdig vandring gjennom matbutikken, videre til kjøpesentret, Gamlebyen, parken, og så videre.

Må bruke logikk
Boka er laget som utbrettsbok, der to sider blir fire (litt forvirrende riktgnok). På venstre side  står oppgavene. De skiller seg positivt ut fra andre myldrebøker fordi du under letingen må bruke logikk, ikke bare lete formålsløst etter personer i mengden.

image: Den tøffeste myldreboka anmelderen har lest

Som når du på kjøpesenteret skal lete etter ingrediensene i pannekaker - og må finne melk der frysevarene står, og så videre. Eller når du på kuleis-kiosken må regne ut hvor mye hver kule koster.  
 
Noen myldrebøker kan være så myldrete at de tar litt motet fra en. Hartberg holder balansen med en detaljrikdom som ikke blir så detaljrik at den blir kaotisk. Samt en ren humoristisk strek.

Sabla morsom
For han er sabla morsom, Flu Hartberg, uten at humoren blir så røff og intern og «voksen» at det glipper for barna.  

Mange av spørsmålene gir assosiasjoner til gammeldagse «etterlyst-plakater». Både i den enkle layouten og de krimaktige spørsmålene, men også i typegalleriet. Du må finne juveltyver utkledd som nonner («uhørt, sier byens ordfører.») Du må lete etter den rike grisen Grynte, som tar taxi til bingen sin. Og du må finne en sjalu mann som borer hull i båten til ekskona.

Den rikholdige boka byr også på et spill a la «Gjett hvem», der deltakerne kan tenke seg personer som den andre må gjette seg til. Samt ekstraspørsmål for myldrebokeksperten. 

Om - og hvor - stakkars tissetrengte Otto tilslutt får tisset? Den som leser får se. Det er bare å kjøpe. Dette er en liten gullgruve. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media