Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Den tredje hånda

Hvorfor mistror deler av befolkningen helsemyndighetene?

MOBILVASK: Det hjelper selvfølgelig ikke at du vasker hendene 100 ganger om dagen, hvis du ikke har vasket mobilen din den siste uka, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MOBILVASK: Det hjelper selvfølgelig ikke at du vasker hendene 100 ganger om dagen, hvis du ikke har vasket mobilen din den siste uka, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

En årsak kan være at ved å sette seg selv over styresmaktene, føler vi oss mindre maktesløse. Hvis du vet best, er du tryggere enn andre. En annen årsak kan være at helsemyndighetene rett og slett er for diffuse, det er ingen enkeltperson som innbyr til tillit, men et ufølsomt apparat der ansvaret er pulverisert.

Hvis du ikke kan se hvem du skal stole på i øynene, blir du sittende igjen med deg selv og speilet. En tredje årsak, som faktisk er langt mer problematisk, er at vi kanskje av og til vet bedre enn myndighetene, nettopp fordi vi er ansvarlig for våre egne liv og blir hardest rammet hvis vi begår feil. En direktør kan tone ned en krise på en pressekonferanse, men gå hjem og låse seg inne med hermetikk og Antibac.

Helsemyndighetene rådet folk tidlig til å vaske hendene ofte og hoste i albuen. Men lenge før helsemyndighetene advarte mot å klemme, forsto vanlige folk at de ikke burde klemme. Lenge før helsemyndighetene advarte mot å håndhilse, innså folk at dette kunne være risikofylt.

Hvor lang tid skal det gå før FHI og departementet innser at mobiltelefonen er med folk over alt, og at hendene våre er i kontinuerlig kontakt med den glatte overflaten. Det hjelper selvfølgelig ikke at du vasker hendene 100 ganger om dagen, hvis du ikke har vasket mobilen din den siste uka. Da rykker du tilbake til start hver gang du sjekker sosiale medier. Jeg tror personlig at ganske mange vasker mobilen, inkludert direktører og overleger. Så får vi se hvor mange dager som går før myndighetene også setter mobilvask opp på listen over gode hygieneråd.

Det viktigste når det gjelder virusspredning, er å ikke få det inn i husene og leilighetene. Da må vi ha et vaskefat med såpe i gangen rett innenfor døra. Når vi kommer hjem, vasker vi hendene, nøklene, bankkortet og mobilen. Så låser vi døra. Da vil vi leve trygt hjemme, og vi vil heller ikke være bærere når vi går ut. Så lenge du da passer på hva du gjør med hendene dine når du er utendørs, har du langt større sannsynlighet for å holde deg frisk.

Du hørte det av en vanlig person først.

Hele Norges coronakart