KOMMENTARER

Den treige staten har ingen plan

Staten har enorme verdier i Equinor og andre norske selskaper. Vi vil tape stort uten en plan for hvordan de statlige selskapene utvikles i møte med omstillingen.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Utviklingen løper med grønne sjumilsstøvler. Samtidig tramper mange videre i søla langs veien, og lurer på om de skal ta et par steg opp på den grønne stripa i midten.

Kollega Bård Bjerkholt i Dagens Næringsliv hadde denne uka en svært interessant kommentar om fella den stolte giganten Equinor kan være i ferd med å gå i. Mens pengene renner inn i europeiske energiselskaper som satser på overgangen fra fossilt til fornybart, har Equinor sunket mer i verdi enn andre olje- og gasselskaper etter at de lanserte sin nye strategi – et oljeselskap med mindre utslipp, og en forsiktig om enn målrettet satsing på fornybar energi.

Aksjemarkedet liker tilsynelatende ikke denne delvis grønn-strategien. Hva gjør vi da?

Norsk økonomi står foran en enorm omstilling. Mens hver åttende krone på statsbudsjettet i dag er en oljekrone, skal vår og alle andres økonomi tilpasses en nær framtid med null utslipp. En av de største utfordringene er at arbeidsplasser og verdier må skapes uten å være drevet av fossil kraft.

For Norge er det ekstra utfordrende. Vi skal ikke bare omstille økonomien, vi skal klare oss med mindre – og til slutt helt uten – den superlønnsomme industrien vi har som henter opp drivstoffet verden baserer seg på i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer